nieuws

Bouw moet tiende topsector worden

Business

Aannemers willen dat de bouw wordt benoemd tot 10e topsector. Ondernemers in de bouw maken het mogelijk dat bedrijven in andere branches kunnen excelleren, maar dan moeten zij deze “faciliterende taak” wel kunnen uitvoeren. Dat stelt Henk Klein Poelhuis, voorzitter van Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra.

Bouw moet tiende topsector worden

 

 

Het kabinet heeft negen bedrijfstakken waarin Nederland uitblinkt, aangewezen als topsector. Deze worden vanuit Den Haag bijgestaan en geholpen in hun samenwerking met andere bedrijfstakken en met universiteiten en onderzoekscentra. De federatievoorzitter hoopt dat aannemers ook aanspraak op die steun kunnen maken.

Door de economische malaise vallen maandelijks meer dan 100 bedrijven in de bouw- en infrasector om; een veelvoud aan werknemers raakt daardoor werkloos en het economisch verlies loopt in de miljoenen. “Dit tij moet worden gekeerd en de sector kan dat niet alleen”, aldus Klein Poelhuis.

Schoonheidsfoutje

Volgens hem heeft minister Stef Blok (Wonen) onlangs te kennen gegeven dat de bouw voorlopig nog 2 jaar op een houtje moet bijten, omdat stimulering van de sector geen structureel effect op de economische vooruitgang zou hebben. Klein Poelhuis noemt die opmerking “een schoonheidsfoutje”.

Voor de korte termijn vindt hij het onder meer belangrijk dat de btw op renovatie en onderhoud opnieuw wordt verlaagd. Volgens de aannemersfederatie heeft dat als “tijdelijke crisismaatregel” ook al een positief effect van zo’n 700 miljoen euro gehad.

Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, pleit Klein Poelhuis verder voor een btw-vrijstelling voor starters op de woningmarkt over de eerste 100.000 euro.

ANP

Reageer op dit artikel