nieuws

Fokkema: investeringsstop ‘zeer contraproductief’

Business

Het op grote schaal stopzetten van huurwoningprojecten is zeer voorbarig en contraproductief. Dat schrijft Jan Fokkema op neprom.nl.

Fokkema: investeringsstop ‘zeer contraproductief’

De Neprom-directeur doelt op woningcorporaties en institutionele beleggers die woningprojecten in de ijskast hebben gezet door het voorgenomen kabinetsbeleid. Het kabinet is volgens Fokkema de fout ingegaan door de maximale huurgrens op 4,5 procent van de WOZ-waarde te leggen. Maar de zich nu voltrekkende investeringsstop is contraproductief en veroorzaakt erg veel onrust in de sector, aldus de Neprom-directeur.

Doodsklap

Hij vreest vooral de gevolgen voor de bouwsector. Een paar maanden uitstel van investeringsbeslissingen zal volgens hem voor veel bouwbedrijven de doodsklap betekenen. Ook de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) is hier bang voor. ‘De echte ellende in de bouw moet nog beginnen. Vergeleken met 2012 zal er in 2013 een nog veel groter bloedblad in de bouw plaatsvinden’, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk in Vastgoedmarkt van november 2012 die donderdag verschijnt.

Politieke afrekening

De bouwsector lijkt volgens hem slachtoffer te worden van de politieke afrekening met de corporatiesector. ‘Juist investeringen vanuit de woningcorporaties konden de bouw enigszins uit het slop trekken. Door de heffing en het huurprijsplafond zie ik hun productie met 70 procent instorten. De crisis in de woningbouw zal daardoor langer voortduren, met pas in 2015 een dieptepunt van een jaarlijkse productie onder de 30.000’, aldus de NVB-directeur.

Zelf gelobbyd

Dat corporatiekoepel Aedes nu moord en brand schreeuwt, vindt Rietdijk onbegrijpelijk. ‘Aedes heeft met Wonen 4.0 nota bene zelf gelobbyd voor het plafond van 4,5 procent. Mede daarom wordt de bouw- en vastgoedsector er waarschijnlijk mee opgezadeld.’ Ook Fokkema verwijst in zijn artikel naar Wonen 4.0. De verhuurderheffing betekent volgens hem niet het einde van de sociale sector. Wel is het volgens hem de opstap naar een veel kleinere sector met een beperkte taak. ‘Het is de sector zelf in de afgelopen jaren niet gelukt om met een alternatief te komen dat in de ogen van de politiek genade kon vinden’, constateert hij.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageren? mail de Redactie

Reageer op dit artikel