nieuws

Steeds meer wanbetalingen hypotheek

Business

Circa 72.367 woningbezitters hebben momenteel moeite om hun hypotheek te betalen, een stijging van bijna 10.000 sinds het begin van het jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Bureau Krediet Registratie (BKR) vrijdag publiceerde.

Steeds meer wanbetalingen hypotheek

BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met ernstige betalingsproblemen op de hypotheek aan het eind van dit jaar uitkomt op ongeveer 76.000, een toename van ruim 20 procent. BKR-directeur Peter van den Bosch maakt zich zorgen. ‘Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan voorafgegaan. Vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit’, aldus Bosch. Door de dalende huizenprijzen staan steeds meer huizen ‘onder water’. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek, waardoor een restschuld overblijft bij verkoop van de woning.

De problemen van mensen die in de schulden zitten, nemen al jaren toe. De meeste betalingsachterstanden doen zich volgens Bosch voor bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars. Maar deze betalingsachterstanden blijven bij BKR buiten beeld. ‘BKR heeft nu slechts zicht op zo’n 20 procent van de betalingsachterstanden. Dat is te weinig’, aldus de directeur.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel