nieuws

Financiën gaat hypotheeknorm vastleggen

Business

Vanaf volgend jaar bepaalt het ministerie van Financiën hoeveel geld banken mogen uitlenen voor een hypotheek. Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de onduidelijkheid over de leennormen in de hypotheekmarkt.

Financiën gaat hypotheeknorm vastleggen

Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Banken stellen nu zelf hun normen vast op basis van berekeningen van het budgetbureau Nibud. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond die normen vorig jaar niet streng genoeg en dreigde met boetes als de banken niet strenger zouden zijn. Die situatie zorgde voor onduidelijkheid en irritatie.

Een onafhankelijk instituut gaat de minister van Financiën adviseren over de inkomenscriteria voor hypotheken. Dat advies zal onder meer gebaseerd zijn op overleg met de AFM, De Nederlandsche Bank en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daarna moet Financiën het advies goedkeuren.

Of de normen in de toekomst strenger of soepeler worden, laat Spies in het midden. Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zorgt het nieuwe systeem in elk geval voor duidelijkheid. ‘Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken, omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM. Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er dus meer huizen verkocht worden’, zei hij tegen de Volkskrant.

Dat is hard nodig, want donderdag (11 oktober) liet de Nederlandse Vereniging van Makelaars nog weten dat de situatie op de woningmarkt in het derde kwartaal van dit jaar verder is verslechterd. Het aantal verkochte woningen zakte met 17 procent. De huizenprijzen daalden in het afgelopen kwartaal met 7,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel