nieuws

Toekomstgerichte meegroeiwoning

Business

Vermeer Architecten uit Gilze bedacht een concept om starterswoningen uit te laten groeien tot een complete doorzonwoning. Het idee is klein te beginnen en groot te eindigen door middel van aanbouw en uitbreiding. Hierdoor hoeven starters geen dure hypotheek te nemen maar zijn zij toch verzekerd van eigen woningbezit.

Toekomstgerichte meegroeiwoning

 

 

De basisunit  van de meegroeiwoning bestaat is vergelijkbaar met een startersappartement, maar dan grondgebonden. Het volume van 56m2 staat op een perceel van minimaal 130m2. De plattegrond bestaat uit minimale voorzieningen zoals een woonkamer met keuken, slaapkamer, toilet en douche.

Tweede uitbreiding

De logische tweede uitbreiding in het concept van Vermeer Architecten in volgorde is een dakopbouw. Bij de kleine variant wordt op 30m2 een nieuwe badkamer en slaapkamer gerealiseerd. Eventueel kan hierdoor de woonkamer uitgebreid worden door hier de bestaande slaapkamer aan toe te voegen. De nieuwe trap komt op de plaats van de oude badkamer. Doordat toegang wordt verkregen tot de verdieping van de woning, is het ook mogelijk een dakterras te realiseren. Een extra uitbreiding kan aan de achterzijde van de woning met 15 vierkante meter in de vorm van één of twee extra kamers.

Laatste uitbreiding

De laatste mogelijke uitbreiding is opnieuw een horizontale. Bij deze uitbreiding wordt een gedeelte van de achtertuin opgeofferd voor bijvoorbeeld een extra slaap- of studeerkamer en een nieuwe badkamer.

Toekomstbestendig

Wanneer alle uitbreidingen zijn voltrokken is het mogelijk de woning te splitsen in een seniorenwoning en een starterappartement. De entree van de het starterappartement ligt aan het nieuw ontstane terras op de eerste verdieping. De mogelijkheid bestaat de seniorenwoning en het starterappartement te combineren tot een kangoeroewoning.

In Gilze-Rijen is een pilot project van start gegaan. Rrichtprijs voor de basis woning ligt rond de €125.000,- inclusief BTW, percelen vanaf ca. 175m2. 

 

Reageer op dit artikel