blog

Blog – Staartje

Business

In mijn vorige blog schreef ik over de ontwikkelingen binnen de architecten branche tijdens de crisis. Naast het decimeren van het aantal architectenbureaus zag ik ook een voordeel in een opkomende rebellen klasse van zzp’ers en kleine eigengereide bureaus. Nu de markt weer wat aantrekt en de opdrachten concreter worden zijn steeds meer bureaus op zoek naar geschikte medewerkers. Je zou zeggen dat het niet moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden. Toch zit er nog een staartje aan de crisis waar we nu tegen aan lopen.

Blog – Staartje

Woningbouwopgave

Omdat de hypotheekrente laag is en beleggers bereid zijn om te investeren in de Nederlandse huursector, zijn de vooruitzichten voor de woningbouw positief. Vooral pensioenfondsen zien in woningbouw een veilige investering met tot gevolg dat de projectontwikkelaars weer druk zijn met het maken van plannen. Goed nieuws voor architecten. We krijgen steeds meer serieuze projecten die verder gaan dan alleen schetsontwerp. Beleggers herinneren zich nog de goede tijden van voor de crisis en willen geleden verliezen weer snel goed maken. De honger naar winst zorgt voor zeer krappe planningen en hoge tijdsdruk.

   Neven effect crisis

Gezien budget en tijd in woningbouw krap zijn heb je getalenteerde en ervaren mensen nodig om de ontwerpkwaliteit hoog te houden. Je zou zeggen dat het niet moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden, maar tijdens mijn werk stuit ik juist steeds meer op een neven effect van de crisis. Ik bemerk dat vooral jonge architecten weinig ervaring hebben in de fases na het schetsontwerp. Parate kennis op het gebied van woningbouw ontbreekt vaak helemaal gezien er de laatste jaren geen huis is gebouwd. Tijdens de crisisjaren werden hoogstens papieren projecten gemaakt en werd verdere uitwerking niet gevraagd.

Junior architect

Waarom huur je dan geen ervaren architecten in zou je zeggen? Als bureau wil je voorkomen dat je dure krachten moet inhuren als je een werkvoorraad van vier tot acht maanden hebt. Door wisselende geldstromen is het op dit moment moeilijk in te schatten hoe lang je iemand nodig hebt. Wanneer er in de advertenties op internet wordt gevraagd naar een junior architect weet je dus wel hoe laat het is. Dit betekend doorgaans dat er gevraagd wordt naar een goedkope kandidaat die genoegen neemt met een contract van drie tot zes maanden. Het nadeel is dat deze jonge architecten met gebrek aan woningbouwervaring veel begeleiding nodig hebben. Door steeds korte contracten aan te bieden is het verloop van personeel groot met kennisverlies tot gevolg.

   Ervaren architecten

Architecten met tien jaar ervaring of meer komen op dit moment nog moeilijk aan de bak. Zij zijn door de terughoudendheid van de architectenbureaus genoodzaakt om freelance te werken. Wanneer je hen inhuurt betaal je natuurlijk wel wat meer, maar ze zijn veel flexibeler inzetbaar. Je hoeft geen software aan te schaffen, je hebt geen rompslomp aan salarisadministratie en opleiding. Een nadeel is dat de freelancer een eigen agenda heeft. Wanneer een opdracht even stil komt te liggen dan zijn zij alweer met een andere klus elders bezig. Als de opdracht dan weer gaat lopen blijkt het vaak moeilijk te zijn de freelancer die er alles van het project wist weer terug te krijgen.

   Nieuwe manier van werken.

Er zijn steeds meer opdrachten, maar het ontbreekt aan continuïteit. Jonge architecten hebben niet de juiste ervaring en met de tijdsdruk van opdrachtgevers is het moeilijk hen op te leiden. De meer ervaren architecten werken freelance en zijn voorlopig te duur om lange contracten aan te bieden. Misschien zorgt dit staartje van de crisis toch nog voor de nieuwe manier van werken waar ik in mijn vorige blog voor pleitte. Architecten, stedenbouwkundigen en ander creatieve disciplines worden specifiek geselecteerd op hun talenten en werken met korte contracten of op freelance basis voor de duur van een project. Het architectenbureau zoals we het nu kennen transformeert tot een faciliterend platform en neemt de rol van regisseur aan. Zoals als in de filmwereld, waar een regisseur zelf de verantwoordelijkheid op zich neem voor de financiering, productie en het creatieve proces.

De beelden bij deze blog tonen het VO van NOAHH voor een woningbouwproject in Den Bosch met als opdrachtgever BV Paleiskwartier

Reageer op dit artikel