blog

Traphuis van Onix Architecten

Business

In het buitengebied van Almelo staan her en der wezensvreemde notarishuizen en rietgedekte landhuizen. Als je niet beter wist, zou je denken dat in Nederland de Amerikanisering definitief heeft toegeslagen. Beide vormen van welstandsvrij bouwen kom je inmiddels overal in Nederland tegen. Door de financiële crisis lijkt deze ontwikkeling te haperen, al weet niemand voor hoe lang. Is het straks over drie jaar weer ‘business as usual’, of vormt de crisis een disruptie, zoals dat tegenwoordig modieus heet?

Traphuis van Onix Architecten

Aan de rand van dit welstandsvrije gebied heeft het Groningse bureau Onix recent een huis opgeleverd dat het laatste suggereert. In dit huis wonen Tjeerd Willem en Erna, de opdrachtgevers, met hun dochter op verschillende hoogten. De woning spiraalt naar boven, telt tien plateaus en eindigt op het dakterras. Elk vloerniveau verspringt 75 cm, waardoor een gevoel van continue ruimte ontstaat. Aangezien de hoogteverschillen gering zijn, zijn de plateaus niet afgezet met balustraden.

Hout

Dit traphuis is geheel opgebouwd uit hout. Het exterieur is bekleed met verticale houten planken, het interieur met multiplex. Tjeerd Willem heeft zelf de wanden in zijn werkkamer afgebouwd en in de keuken een aanrechtblad van beton gestort. Het interieur is een megameubel waarin trap, vloeren, wanden , plafonds en kasten een geheel vormen. In de toekomst kan dit megameubel verder worden verrijkt door er delen aan toe te voegen of af te halen.

Traphuis_Onix

Uitzicht

Vanuit dit huis hebben de bewoners uitzicht op een rietgedekt landhuis van ongeveer dezelfde datum. Rondom dit complex liggen uitgestrekte paardenweiden. Achter het huis draait de dochter des huizes sierlijk rondjes op een paard. Van tijd tot tijd laat een buurtbewoner zijn hond uit op de laan die langs de ‘estate’ loopt. Vanaf deze laan geeft een gietijzeren poort toegang tot het landgoed.

In het traphuis van Onix komen de bewoners op basis van afspraken en onderlinge contacten samen. Ze ondernemen al dan niet gezamenlijke activiteiten. Ze maken gebruik van de woning. Representativiteit lijkt noch in de huisgevel, noch in de inrichting van het interieur een rol te hebben gespeeld. Het is de speelruimte die het leven in dit huis draaglijk maakt. De bewoners bewegen zich vrij in het huis.

 Traphuis_Onix

Lars von Trier

Afgelopen weekeinde bezocht ik samen met architect Haiko Meier het huis. Het was lekker weer, de magnolia’s bloeiden. Na afscheid te hebben genomen van de Tjeerd Willem en Erna, reden we terug naar Groningen. Onix heeft altijd verklaard in zijn ontwerp te zijn geïnspireerd door de zogenoemde DogmA regels. Zo kwam het gesprek op Lars von Trier die bijna twintig jaar geleden samen met Thomas Vinterberg deze regels voor de film had geformuleerd.

Onwillekeurig moest ik terugdenken aan Von Triers film ‘Melancholia’ uit 2011. Het huwelijk tussen Justine en Michael dat in het eerste deel van de film wordt afgesloten, speelt op een kasteel met golfbaan en champagne. In het tweede deel bouwt Justine een ‘magische hut’ om de naderende catastrofe van de planeet af te wachten, De symmetrie hiertussen leek me opeens verhelderend voor wat ik een paar uur daarvoor had gezien op Twentse land.

 Traphuis_Onix

Passend antwoord

De notariswoningen en landhuizen staan symbool voor het verlies van de wooncultuur, dat zich de afgelopen decennia begon af te tekenen en dat heeft geleid tot een nietsontziende exploitatie van het buitengebied en platteland. Onix geeft in zijn werk blijk van een grote en concrete, sociale betrokkenheid. Het traphuis is te beschouwen als een passend antwoord op de ontworteling die door de teloorgang van de cultuur van het wonen is opgewekt.

Van bewoner Tjeerd Willem Droogers kregen wij de volgende reactie:

“Wil even kwijt dat ik met veel plezier je blog heb gelezen over onze ‘hut’. Mooi om te zien dat voor iedereen het weer andere associaties oproept. Volg Von Trier al sinds het begin van z’n carrière, dus die verbinding spreekt me zeker aan.
Leve de verbeelding zullen we maar zeggen.
tjeerdwillem@droogers.nl

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel