blog

Nieuwe ontwikkelaars

Business

In de acht jaar die de recessie al duurt, zijn ook de opdrachtgevers op verschillende manieren veranderd. De vastgoedfraude greep om zich heen. Veel ontwikkelaars gingen failliet en verdwenen van het toneel. Maar ook partijen met een onbesmette reputatie legden het loodje. Zo maakte RABO aan de vooravond van de Provada beurs bekend dat zij stopt met het ontwikkelen van commercieel vastgoed. Als reden voor het opheffen van MAB Development, een van de oudste vastgoed ontwikkelaars van ons land, gaf zij de marktontwikkelingen en de toekomstverwachtingen op

Nieuwe ontwikkelaars

De ontwikkelaars die het redden en weten te overwinteren, zijn zuinig geworden. Zo maakte Bouwfonds half mei bekend dat het overweegt afscheid te nemen van Cruz y Ortiz als ontwerper van de twee woontorens op de Wilhelminapier te Rotterdam, op het braakliggende terrein naast woongebouw New Orleans van Alvaro Siza. De opdrachtgever laat op dit moment onderzoek doen naar goedkopere appartementen door architectenbureau Van Dongen-Koschuch. Dergelijke herontwikkelingen zijn aan de orde van de dag.

Nieuwe soberheid

Terwijl de gevestigde ontwikkelaars zich massaal overgeven aan wat we de nieuwe soberheid zouden kunnen noemen, is een nieuwe generatie opdrachtgevers opgestaan, die geheel anders opereert en daarbij nieuwe wegen bewandelt. Daar werd ik me pas goed van bewust toen ik op het Transformatieplein dat wij dit jaar op de Provada hadden georganiseerd, twee ontwikkelaars interviewde die zich richten op de transformatie van bestaand vastgoed in Rotterdam.

 Blog Harm Tilman _ Nieuwe ontwikkelaarsMichon van der Salm

Katshoek

Michon van der Salm werkt vanuit Basement Projects Development op dit moment aan de transformatie van Katshoek. Dit door Hugh Maaskant ontworpen gebouw ligt tegen het centrum van Rotterdam aan, in de nabijheid van het Centraal Station en in een omgeving waar de komende jaren veel gaat gebeuren. Niets staat herontwikkeling dan ook in de weg. In het gebouw is 20.0000 vierkante meter vloeroppervlakte beschikbaar en de belegger is bereid mee te denken en de oorspronkelijke huurprijs los te laten. Een van de grote kwaliteiten van het gebouw is de constructie die veel mogelijkheden biedt.

Samenwerken

Van der Salm mikt met de Katshoek op ondernemers die met elkaar kennis willen delen en die samenwerking als vanzelfsprekend zien. Tot zijn doelgroep behoren talenten die de ambitie hebben te groeien, niet alleen in economisch opzicht, maar ook persoonlijk en sociaal. Hij mikt op relatief lage beginhuren, en verwacht door gezamenlijke investeringen door te kunnen groeien, zodat de huren laag kunnen blijven. Ook zal continu worden nagedacht over de manier waarop de groei kan worden gefaciliteerd.

Omgeving

In het verlengde daarvan wil Van der Salm de omgeving betrekken bij de ontwikkeling. Hij wil niet zelf bepalen wat in het gebouw komt, maar de gebruikers bij de ontwikkeling betrekken en ze een bepalende stem geven. Daardoor redeneert hij, krijg je ambassadeurs die het project een warm hart toedragen en mensen die het adopteren.

 Blog Harm Tilman _ Nieuwe ontwikkelaarsJean Paul van Wijk

Calandstraat 25

Jean Paul van Wijk, directer eigenaar van Classic Appartments, is een typisch Rotterdamse ondernemer en in alle opzichten een stedelijke pionier. Hij houdt zich al meer dan tien jaar bezig met het ontwikkelen en verhuren van leegstaande kantoorpanden. De sleutel van zijn succes is misschien wel dat hij behalve ontwikkelaar, ook belegger en verhuurder is en zo alles in een hand kan houden.

Optoppen

 Calandstraat 25 is een pand waar geen enkele ontwikkelaar iets in zag. Het ligt echter in het Scheepvaartkwartier en volgens Van Wijk is dit stadsdeel de “mooiste buurt van Rotterdam”. Dit biedt volgens hem volop mogelijkheden een appartementen complex te ontwikkelen. Omdat in Rotterdam de woningen met een oppervlakte 50 tot 70 m2 over vertegenwoordigd zijn, koos hij voor plattegronden variërend van 80 tot 490 m2. De laatste bevinden zich in het opgetopte deel van het complex met de penthouses.

Kwaliteit

Het gebouw zelf is opnieuw ingedeeld en de verdiepingshoogte is minimaal 2.95 meter. Van Wijk wil kwaliteit toevoegen aan de bestaande voorraad zodat iets ontstaat waar iedereen trots op is. Hij mikt daarbij op de top van de markt, met huren vanaf 1500 euro per maand.

 Blog Harm Tilman - Nieuwe ontwikkelaars

Vlnr Harm Tilman, Jean Paul van Wijk, Michon van der Salm en Hans Beekman

Nieuwe generatie

Van der Salm en Van Wijk zijn exponenten van een nieuwe generatie ontwikkelaars. Iedereen heeft kunnen constateren hoe snel de gevestigde namen onderuit kunnen gaan. Mondige gebruikers stellen hogere eisen en zijn veel beter geïnformeerd, terwijl informatie sneller wordt gedeeld. De nieuwe generatie ontwikkelaars werkt daarom niet meer vanuit één perspectief, maar zoekt samenwerking. Ze werkt bij voorkeur vanuit de omgeving en vraagt zich af wat de kracht daarvan is. Samenwerking is het sleutelwoord. Door die goed te benutten, weet de nieuwe generatie veel efficiënter te opereren.

Niches

Een ander kenmerk van de nieuwe generatie is dat zij nadrukkelijk de niches in de markt opzoekt. Zij werkt aan plannen die zodanig anders zijn dat ze nauwelijks nog aansluiting vindt bij de vorige generatie. Deze was er immers op ingesteld om zo snel mogelijk van een ontwikkeling af te komen en zo te kunnen “cashen”. De nieuwe generatie wil dat nu juist niet. Zij wil de panden onderhouden en een plek geven in de stad.

Commitment

De nieuwe generatie is zich er voorts van bewust dat je iets neerzet voor een langere tijd en dat daar commitment voor nodig is. Ze kijkt anders tegen geld aan en laat marktpartijen participeren en meewerken. Ze realiseert zich dat wanneer je een opdracht verwerft, het niet ondenkbaar is dat je pas over twee jaar geld zult zien. Dat is een andere manier van denken waar grotere risico’s mee zijn verbonden.

Duurzaamheid

Voor de nieuwe generatie ontwikkelaars is duurzaamheid een haast vanzelfsprekend gegeven. Gezocht wordt naar marktpartijen die niet alleen nu iets willen leveren, maar die zich willen inzetten voor een groeiambitie op langere termijn. Zo kunnen immers niet alleen de nodige investeringen worden gedaan, maar is ook veel meer uit het gebouw te halen.

 

Reageer op dit artikel