blog

Zorg goed voor jonge vakgenoten

Business

Jong Onroerend Goed Den Haag, waar ik sinds kort bij aangesloten ben, is een club met jonge ambitieuze mensen die in het vastgoedland van Den Haag en omstreken actief zijn. Ze telt voornamelijk makelaars, juristen, vastgoed adviseurs, ontwikkelaars en aannemers.

Zorg goed voor jonge vakgenoten

Iets voor elkaar kunnen betekenen, trots zijn op je branche, dat ligt ten grondslag aan de interessante bijeenkomsten en gezellige etentjes. Jong Onroerend Goed Den Haag telt ook een enkele architect. Die is stiekem toch de vreemde eend in de bijt. Gaat het om bedrijfsvoordelen, salaris, onderwijs en contracten, dan kijkt de architect naar zijn glas en neemt hij of zij nog een slok.

Verzwaarde start

|Zo kwam het gesprek tijdens het hoofdgerecht op het onderwerp van de verplichte opleidingen. De jurist naast me was enthousiast over zijn klasje. Scholing tijdens werktijd en dat voor een prima salaris. Na drie jaar geldt het papiertje als een ticket voor promotie. Goed geregeld binnen de branche. Punt. Over de gloednieuwe architectenvariant van dit systeem moest de jurist toch enigszins verwonderd lachen. De huidige moeilijke start van de jonge architect wordt er door verzwaard, voorzien vanuit de gevierde architecten-CAO.

Aan de inhoud van het Beroepservaringprogramma ligt het niet. Maar vrijwillige deelname aan het eerste jaar van het traject 2012-2014 heeft mij geleerd hoe moeilijk het is om de opleiding vergoed te krijgen door je werkgever. Zelfs grotere bureaus laten de kosten voor deelname gedeeltelijk of geheel door hun jonge vertegenwoordigers uit eigen zak betalen. Anderen worden teruggezet in de salaristabel, een terugbetalingclausule daargelaten. Het is immers op vrijwillige basis. Maar telt de meerwaarde van een goed opgeleide jonge architect niet mee voor het bureau?

 

Ik vraag het me af, zeker nu blijkt dat net afgestudeerde architectuurstudenten in de nieuwe CAO-afspraken niet gespaard worden. Naast het nu mogen verschaffen van vijf tijdelijke contracten in vier jaar, is op de verplichte Beroepservaring van toepassing dat deze wordt gefinancierd met een toegestaan verminderd minimumloon. Startte de architect voorheen in G0 met €2311, vanaf 2014 zal het de eerste twee jaar niet beter worden dan F0, wat gelijk staat aan €2099.

Een bijzonder lage vergoeding na vijf jaar Technische Universiteit. Schrijnend is het dat deze beslissingen rondom Beroepservaring en de nieuwe CAO niet door studenten en jonge Architecten zijn bevochten, waarschijnlijk puur omdat zij niet actief bij deze besluitvorming zijn betrokken. Deze beslissingen pakken financieel in hun nadeel uit, terwijl het voor de werkgevers juist voordeel oplevert.

Minimale waardering

Hoe is het mogelijk dat vijf jaar technische studie in verhouding zo minimaal gewaardeerd wordt, nota bene door de eigen branche? De volgroeide architect is over het algemeen verontwaardigd dat de opdrachtgever een relatief lage vergoeding geeft vergeleken met het werk dat wordt verzet. Maar hoe wil je op waarde worden geschat door de buitenwereld wanneer je als branche al niet goed voor jezelf kan zorgen? Laten de architecten zelf het tij keren door de jonge generatie een goede start te geven en zo ook een begin te maken met het redden van het imago.

Reageer op dit artikel