blog

Gevraagd: nieuwe opdrachtgevers!

Business

Wethouder Adri Duivestijn die vertrekt uit Almere; jonge architecten die een jaar zijn verwend in het Onderzoekslab van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, maar nu alsnog met lege handen staan; corporaties die onder druk staan en vaker neen verkopen; projectontwikkelaars die zijn omgevallen; gemeenten die financieel in het nauw zitten: het heeft er veel van weg dat ontwikkelend Nederland stagneert en dat de stedelijke vernieuwing tot stilstand is gekomen.

Gevraagd: nieuwe opdrachtgevers!

 

Alle veronderstellingen die tot nu toe nog werden gehanteerd en voor waar doorgingen, zijn weinig tot niets meer waard. Iedere ontwikkelaar of corporatiedirecteur die je spreekt, zegt hetzelfde: mensen zitten op hun handen, studenten gaan opnieuw bij hun ouders wonen en mannen en vrouwen gaan weer van elkaar houden. Met ontwikkelen zijn de corporaties en de ontwikkelaars dan ook volledig gestopt. Bijkomend probleem is dat het management hier in handen is van mensen die zijn gericht op bedrijfsgroei en dat deze nog minstens vijftien jaar in functie zijn. Er is dus weinig uitzicht op vernieuwing.

 Blog Gevraagd nieuwe opdrachtgevers 

Het wachten is op nieuwe ontwikkelaars. Projectontwikkeling in Nederland is tot op heden sterk gericht op het vooraf maken van afspraken over regelgeving en financiering. Ook moeten er direct marktpartijen aan zijn gekoppeld, omdat overheden nauwelijks nog initiatief durven nemen. Ontwikkelingen komen pas van de grond als er direct vijf- tot tienjarige huurcontracten kunnen worden afgesloten. Nederland is bezaaid met dit soort masterplannen die vertellen over een toekomst die er in de meeste gevallen nooit meer zal komen.

 Blog Gevraagd nieuwe opdrachtgevers 

Wat op dit moment nodig is, zijn stedelijke programmeurs die werken met de gebruikers en die nadenken over hoe de toekomst eruit kan zien. Ontwikkelaars die niet direct met banken in zee gaan om financiering te regelen, maar die zich nadrukkelijk bezig houden met het programmeren van stedelijke functies. Ontwikkelaars die niet direct denken in termen van vastgoed en financieringsconstructies, maar die programmeringstaken exploiteren en daarmee geldstromen genereren voor investeringen in het gebied. Kortom ontwikkelaars die lef hebben en dit paren aan een lange adem.

Blog Gevraagd nieuwe opdrachtgevers

Reageer op dit artikel