blog

Office

Business

Office is een jong bureau in Brussel, dat bestaat uit Kersten Geers en David van Severen. Twee jaar geleden bezocht ik de tentoonstelling van Office in de Singel. Deze bevatte zeven kamers en was een combinatie van papieren projecten en projecten die nu in aanbouw zijn. Dit spel van fictie en realiteit werd bij ontstentenis van gerealiseerd werk op dat moment bewust gespeeld. De tentoonstelling was vooral een manifest. Nu doorloopt het bureau een fase waarin hun eerste grote projecten worden gebouwd. Hoogste tijd om bij Office terug langs te gaan.

Office

Het bureau is gevestigd in een vervallen kantoorgebouw in de Brusselse binnenstad. Koffie drinken we beneden in de straat. Binnenshuis is de taal Nederlands, op straat en in het koffiehuis Frans. Het bureau is nauwelijks getroffen door de economische crisis, iets wat Geers en Van Severen wijten aan een behoorlijke dosis geluk. In de aanvankelijk gedeelde ruimtes werken nu zo’n tien mensen aan de meest uiteenlopende projecten. Office begint zijn vleugels uit te slaan: op tafel passeren projecten in China, Zwitserland en Chili.

Vandaag zal ik met Kersten en David enkele projecten bezoeken. De reis die we maken door West Vlaanderen is tegelijkertijd een zoektocht naar architectuur. Voor Office is architectuur niet een manier om veel vierkante meters te maken, maar een onderzoek wat architectuur is en hoe je die kunt maken. De ontwerpers zijn van mening dat je architectuur alleen kunt realiseren door er over na te denken en te bouwen. Je kunt geen theorie ontwikkelen los van de architectuur en die vervolgens toepassen.

De Italiaanse architect Giorgio Grassi zei ooit: een brug is een brug, een huis een huis, een muur een muur. Dat een project of onderdeel ervan moet functioneren is zo evident dat het discours daar niet over hoeft te gaan. Het denken van Office sluit daarop aan en brengt het geduldig verder.

Blog Office

De reis begint bij de Muur, het decor voor het gelijknamige theaterstuk dat door LOD wordt opgevoerd op het gedeeltelijk braakliggende terrein van Tour Taxis in het centrum van Brussel. Het stuk gaat over de opvolging van de Berlijnse muur en speelt zich af rond de ronde muur. De muur moest op een dag te bouwen zijn, mocht hoogstens zeven ton wegen en diende gemakkelijk te vervoeren zijn. Het volume bestaat uit steeldeks die in twee richtingen op elkaar zijn gemonteerd en stabiel op de grond staan.

Na Brussel bezochten we projecten in Gent, Kortrijk en Tielt. Het gebouw voor de Kamer van Koophandel te Kortrijk is op dit moment de grootse bouwplaats. Ze ligt aan de President Kennedylaan, waar ook de Expo Kortrijk, een Multiplex en een ziekenhuis (ontwerp Baumschlager Ebene) liggen. Het is een typisch voorbeeld van een landelijk gebied dat langzaam verstedelijkt met functies die minder gemakkelijk in bestaand stedelijk gebied zijn te plaatsen.

Blog Office-3

Het gebouw heeft naar de laan een duidelijk gezicht, maar oriënteert zich ook op het achterliggende terrein. Het gebouw heeft twee gezichten, een Januskop. Naar de straat toe toont de institutie zich in een betonnen kast en richting de tuin met de gedeelde parking als een stedelijke villa.

Blog Office

De achtergevel is bekleed met roosters die ook op het plein met de patio liggen. Tussen de stalen roosters en de glazen gevel zijn de vluchttrappen geplaatst.

Blog Office

Het gebouw is voorzien van specifieke trappen, die je zowel vanaf de straat als vanuit de tuin door de transparante gevels kunt waarnemen.

Blog Office

De ene trap kent een versmald perspectief, de andere vormt een spiraal. Beide zijn uitgevoerd in beton.

Blog Office

In de technische vloeren zijn alle installaties opgenomen. Ze laten de ruwe plafonds vrij.

Reageer op dit artikel