blog

Vijf dingen die je (niet) moet doen als je werk opdroogt

Business

Terwijl de wereld langzaam probeert op te krabbelen uit het economische en financiële dal, raken steeds meer architecten zonder werk. Het einde is nog niet in zicht. Wat te doen?

Vijf dingen die je (niet) moet doen als je werk opdroogt

 

 

 

 

Wat wel:

 

1. De crisis dwingt tot een herbezinning en tot een onderzoek naar de vraag hoe jij als architect een groter deel van de maatschappij wel kunt bereiken.

Voor het grote publiek is de architect nog altijd de ster die over de gehele wereld vliegt en wolkenkrabbers, televisietorens. shopping malls en musea ontwerpt. Nu hij daar in eigen land niet meer de kans voor krijgt, trekt hij zich mokkend terug en roemt hij de kansen die hij in China wel zou krijgen.

Deze architecten bereiken met hun ontwerpen een steeds kleiner percentage van de maatschappij. In deze wereld is het eenzaam aan de top.

Architecten die geen deel uitmaken van deze inner circle, waartoe in ons land behalve genoemde sterarchitecten ook de gesubsidieerde instellingen behoren, beginnen zich steeds meer te verzetten tegen het verlies van maatschappelijke relevantie van hun beroep. Ze onderzoeken de mogelijkheden om met hun architectonische concepten bij te dragen aan positieve sociale veranderingen.

Blog Vijf dingen die je niet moet doen

2. Neem een sabbatical op en maak een studiereis naar Afrika.

og Vijf dingen die je niet moet doen

3. Word activist en kom op voor je zaak
Veel architecten zullen niet snel wat zeggen of iets doen dat hun professionele vooruitzichten kan schaden. John Young van Natsios Young Architects vormt daarop een uitzondering. Young die samen met Michael Sorkin en Lebbeus Woods in 2002 meedeed aan de prijsvraag voor het WTC in Manhattan, maakte de afgelopen jaren naam als onderzoeker en architectuurtheoreticus. Als reactie op de aanslagen van 9/11 op New York en Washington, begon hij de website Cryptome (http://cryptome.org/). Deze site publiceert al jaren documenten die zijn verboden door overheden, vanuit de overtuiging dat alle informatie openbaar zou moeten zijn.

Samen met Julian Assange richtte hij WikiLeaks op. Beiden staan bekend als cypherpunks die het gebruik van cryptology  beschouwen als een opmaat tot maatschappelijke en politieke veranderingen. Heel lang hielden ze het samen niet uit en Young ging door met Cryptome () zijn werk als architect (http://natsios-young.com/). Wat je van dit soort activiteit ook mag vinden, Young is te prijzen als een architect die zich openlijk en in het openbaar uitspreekt over zaken die er volgens hem toe doen.

og Vijf dingen die je niet moet doen

4. Begin je eigen bureau als je werkgever je salaris niet meer kan betalen.
Dat deden vijf senior ontwerpers die bij de Aziatische vestigingen van het Engelse bureau RMJM in Hong Kong werkten. Dit concurrerende bureau heet 10 Design en wordt geleid door Gordon Affleck, Scott Findley, Ted Givens, Adrian Boot en Kishor Lad. Volgens het Engelse Building Design hebben de afgelopen maand meer dan tachtig mensen RMJM verlaten.

In een toelichting die door betrokkenen als kritiek op zijn voormalige werkgever is opgevat, zei Affleck dat 10 Design was opgericht “als een reactie op de trend tot consolidatie in de grote ontwerpbureaus. Goed ontwerp is geen louter commerciële aangelegenheid en kan ook niet op afstand worden aangestuurd. Het succes van een ontwerpbureau vloeit voort uit zijn commitment aan zijn creatieve cultuur, zijn opdrachtgevers en de kwaliteit van zijn ontwerpen.”

Bij de Aziatische vestiging werkten in de hoogtijdagen meer dan 600 architecten. Het vertrek van de architecten werd door RMJM overigens sportief opgevat: “We zijn verheugd dat de mensen die onze praktijk hebben verlaten, hun Eigen onderneming zijn gestart en we wensen ze oprecht veel succes. Ons kantoor in Hong Kong doet het extreem goed, zo goed zelfs dat we de afgelopen tijd daar meer mensen hebben moeten aannemen.”

og Vijf dingen die je niet moet doen

5. Laat je bureau failliet gaan en beschouw dat niet als een schande, maar als een bewijs van gedurfd ondernemerschap en begin een nieuwe.
In 2009 ging Erick van Egeraats bureau failliet, De ontwerper begon na een doorstart een nieuw bureau: Designed by Erick van Egeraat.

Nu een jaar later mag hij het stadion bouwen dat in 2018 zal worden gebruikt voor het WK in Rusland. Met zijn partner Mikhail Posokhin won hij de opdracht het stadion van Dynamo Moskou te verbouwen dat de sleutel vormde voor het succesvolle bod van Rusland. Naast een stadion voor 45.000 mensen omvat de opdracht een cultuur-, gezondheids- en sportcentrum van 300,000 vierkante meter, een sporthal met 10.000 zitplaatsen, een winkelcentrum, restaurants en nog veel meer.

Terwijl in ons land de fans hun teleurstelling slechts met moeite konden verbergen, schijnt Van Egeraat te hebben uitgeroepen toen hij het heuglijke nieuws vernam: “Wat een geweldig nieuws! Wat een fantastisch begin voor dit nieuwe Russische meesterwerk dat het centrum zal zijn van de 2018 Fifa World Cup.”

Wat niet:

 

og Vijf dingen die je niet moet doen

6. Lid worden van de BNA
Tachtigduizend euro voor een ranzig blaadje is een hoop geld, hoorde ik een architect onlangs zeggen.

og Vijf dingen die je niet moet doen

7. Naar de miljonairsbeurs gaan.
Sommige architecten gaan heel ver om opdrachten te krijgen, maar dit is echt the limit.

og Vijf dingen die je niet moet doen

8. Meedoen aan een prijsvraag in Rusland
RMJM won in 2005 de prijsvraag voor de Gazprom toren, het meest prestigieuze gebouw van Petersburg en het hoogste van Europa. Het gebouw werd in het openbaar zelfs geprezen door Poetin. Vijf jaar later wordt het controversiële project afgeblazen, maar in de berichtgeving in NRC-Handelsblad wordt de naam van het bureau niet eens meer genoemd.

og Vijf dingen die je niet moet doen

9. Een cruise maken

og Vijf dingen die je niet moet doen

10. Gaan bouwen in het buitengebied
Dat kan echt niet meer. Zelfs in een klein Afrikaans land als Rwanda doen ze dat niet meer en wordt gewerkt aan de verdichting van het bestaande stedelijke gebied.

Reageer op dit artikel