artikel

Startup: Portfolio Space Encounters

Business Premium

Vorig jaar brak Space Encounters door met het ontwerp voor het kantoor van Joolz in Amsterdam-Noord. Inmiddels heeft het bureau een breed portfolio opgebouwd bestaande uit kantoren, publieke voorzieningen, woningbouw en meubels.

Onderstaand een greep uit het portfolio van Space Encounters Amsterdam.

Space Encounters Gezondheidscentrum-Buiksloterham_1_Fotograaf-Peter-Tijhuis

Het tijdelijke Gezondheidscentrum Buiksloterham is door de opvallende kleur zichtbaar in de gehele wijk. Fotografie: Peter Tijhuis

Lees ook: Startup Space Encounters in Amsterdam

Gezondheidscentrum Buiksloterham

Op een leeg terrein in Amsterdam-Noord staat het tijdelijke onderkomen voor de Stichting Gezondheidscentrum Buiksloterham. Het gebouw bestaat uit twaalf standaard containers die ingepakt zijn met een gele schil, die met een gebaar drie praktische oplossingen biedt. De extra huid werkt inbraakwerend en garandeert de privacy van de patiënten. Tegelijkertijd zorgt de vervreemdende gevel voor een betere herkenbaarheid van het gezondheidscentrum binnen de wijk.

Space Encounters Joolz_1_Fotograaf-Peter-Tijhuis

De grote glazen tuinen van Joolz verbeteren het binnenklimaat van het kantoor. Fotografie: Peter Tijhuis

Joolz

Het hoofdkantoor van Joolz is gevestigd in een voormalige machinefabriek in Amsterdam-Noord. Het industriële pand bestaat uit een grote fabriekshal met daartegenaan een generiek kantoorpand. De nieuwe, gekantelde ramen in de gevel maken de hal zichtbaar voor voorbijgangers en versterken de transparantie van de begane grond. De kassen zorgen voor een heldere indeling van het interieur, waarbij publiek en kantoren van elkaar gescheiden zijn. De ondersteunende functies zijn ondergebracht in blokken van kalkzandsteen. Op deze manier is met drie simpele gebaren het ontwerp aan elkaar geweven.

Het CPO-Project Zaaiersweg is gevestigd in een oude school. De grote ramen verwijzen naar de voormalige klaslokalen. Fotografie: Peter Tijhuis

CPO Zaaiersweg

Aan de rand van Betondorp staat een voormalige school uit 1926. Tegen de achterkant van het monumentale pand is in de jaren zeventig een houten aanbouw geplaatst, die met de tijd langzaam in verval raakte. Na het slopen van deze lokalen bleven in de bakstenen gevel grote gaten achter van het formaat van een klaslokaal. Deze vormen de basis voor de nieuwe ramen van de appartementen.

Space Encounters_Boring-Collection_1_Fotograaf-Lernert-Sander_Adult

De Boring Collection bestaat uit neutraal kantoormeubilair dat de aandacht niet afleidt van de omgeving. Fotografie Lernert & Sander / Art direction Adult

Boring Collecton

Deze meubelcollectie is ontstaan uit een frustratie over het bestaande aanbod van betaalbaar kantoormeubilair. Met het achterliggende idee om meubels te maken die je niet ziet, is Space Encounters samen met Lensvelt Contract Furniture op zoek gegaan naar een net alternatief voor dit reguliere aanbod. De grijze meubels van de Boring Collection gaan op in het interieur en tonen daarmee aan dat het meubilair slechts een utilitair onderdeel is binnen het kantoor.

Het Paviljoen DesignPlus bestaat uit twee draaiende schijven, die 37 verschillende combinaties aan kamers vormen. Fotografie Peter Tijhuis

Design Plus

Tijdens de Duitse vakbeurs EuroShop is de Messe in Düsseldorf volgebouwd met beursstands die niet meer zijn dan een driedimensionale reclamefolder. DesignPlus is een idealistisch ontwerp om de bezoekers met humor aan te trekken. De stand bestaat uit twee cirkelvormige schijven die allebei zes verschillende kamers bevatten. Door de cirkels los van elkaar te laten draaien ontstaan er telkens andere combinaties van ruimten, die als decor dienen voor de stand. De uitvoering in groen, watervast spaanplaat geeft de stand een vervreemdend karakter.

Space Encounters_Sony-Music_1_Fotograaf-Peter-Tijhuis_lowres

Het kantoor van Sony Music is gevestigd in de A’DAM Tower en biedt uitzicht over de Amsterdamse binnenstad. Fotografie: Peter Tijhuis

Sony Music

De A’DAM Toren op de noordelijke IJ-oever vormt het creatieve muziekcentrum van Amsterdam. Op de veertiende verdieping is het kantoor van Sony Music Nederland gevestigd met een prachtig uitzicht over de hele stad. Door de ondersteunende functies tegen de kern te plaatsen, blijft de betonnen structuur van de gevel vrij. Het kantoor is in twee duidelijke zones opgedeeld, die ‘work’ en ‘play’ van elkaar scheiden. De werkomgeving is compact en grijs uitgevoerd, zodat medewerkers zich daadwerkelijk kunnen focussen. Als contrast is de zone voor ontspanning juist ruimtelijk en groen uitgevoerd. De verlichting is in het grid van het plafond weggewerkt, waardoor een rustige sfeer ontstaat. Tegelijkertijd is dit element vanaf de straat zichtbaar en vormt het een herkenbaar element voor de omgeving.

Meer over ‘Space Encounters’

Reageer op dit artikel