artikel

“Opdrachtgevers zijn op zoek naar jonge ontwerpers met frisse ideeën, maar willen wel goede kwaliteit”

Business Premium

Tussen de oude loodsen van het Bedrijventerrein Schinkel, aan de rand van Amsterdam-Zuid, heerst een creatieve sfeer. In een industrieel pand met uitzicht op het water van de Schinkel bevindt zich het kantoor van Space Encounters. In de open ruimte staan lange tafels waar jonge mensen tekenen aan uiteenlopende projecten, van de tenderpresentatie van vanmiddag tot aan het modelleren van een woonblok in een virtuele omgeving. Achter in het bureau staat de maquettebar waar twee medewerkers druk bezig zijn een stedebouwkundige maquette voor de deadline wit te schilderen.

Startup: Interview met Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg van SpaceEncounters Amsterdam

“We hebben het de laatste tijd erg druk,” begint Stijn de Weerd het gesprek. “Zeker met het winnen van de Next Step Award weten opdrachtgevers ons steeds vaker te vinden. Ze zijn op zoek naar jonge ontwerpers met frisse ideeën, maar willen tegelijkertijd verzekerd zijn van een bepaald kwaliteitsniveau. Dankzij de prijs hebben we nu het stempel ‘goed jong bureau’ gekregen en benaderen ze ons sneller.”

Lees ook: Project Gezondheidscentrum Buiksloterham

De som van vier

De groei die Space Encounters de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, is opmerkelijk. Het bureau won al nationale en internationale prijzen voor verschillende projecten. En dat terwijl de vier partners het bureau pas drieënhalf jaar geleden hebben opgericht.

“We kenden elkaar destijds al op verschillende manieren,” vertelt Gijs Baks. “Als broers vormen Joost en ik een soort fundament van het bureau. In het eerste jaar van mijn studie Bouwkunde kwam ik elk weekend thuis met grote kalktekeningen en bracht ik mijn enthousiasme voor de architectuur op hem over. Vijf jaar later begon hij ook in Delft te studeren. We hebben toen altijd al het idee gehad om samen te gaan werken, maar besloten eerst los van elkaar ervaring op te doen.”

“Remi en ik hadden aanvankelijk samen een eigen bureau. Later is Stijn daar ook bijgekomen”, vult Joost Baks aan. “Er waren dus al verschillende onderlinge verbanden, maar in 2013 hebben we met zijn vieren een aantal reizen gemaakt en elkaar veel intenser leren kennen. Toen ontstond het idee om onze krachten te bundelen en samen verder te gaan.”

“Met zijn vieren vormen we een soort chemisch reactievat en brengen het beste in elkaar naar boven. Waar de een uitdaagt op het artistieke vlak, kun je van de ander juist weer veel leren op sociaal of bedrijfsmatig niveau,” legt Gijs Baks uit. “Onze ontwerpen zijn echt het resultaat van de som van ons vieren. We bemoeien ons met alle projecten en gaan veel met elkaar in discussie. En juist door die wrijvingen ontstaan uiteindelijk weer vernieuwende ideeën.”

Lees ook: Start Up Space Encounters Amsterdam

Frisse blik

Het portfolio van Space Encounters omvat een grote verscheidenheid aan projecten. Van woningbouw tot een meubelcollectie en van kantoorinterieur tot een beursstand.

“We zijn alle vier snel verveeld als we aan dezelfde opgaven werken. Dat vermijden we door onszelf telkens weer uit te dagen”, verklaart Stijn de Weerd deze diversiteit. “We halen altijd de quote van Pippi Langkous aan: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Juist doordat we weinig ervaring hebben met een bepaalde opgave, kunnen we er met een frisse blik naar kijken.”

“Tegelijkertijd creëren we op deze manier een veilige businesscase”, vult Remi Versteeg aan. “In de crisis hebben we geleerd om niet in te zetten op een monocultuur, maar juist op diversiteit. Veel architectenbureaus hebben eigenlijk een slechte businesscase, doordat ze afhankelijk zijn van het ontwerpen van gebouwen. Wij zoeken naar andere inkomstenbronnen in het vakgebied, die ons extra zekerheid geven. Zo hebben we samen met Lensvelt een meubelcollectie opgezet, kopen we onze bouwmaterialen in via onze eigen handelsonderneming en specialiseren we ons in virtual reality. Op deze manier zetten we ons af tegen de traditionele markt en creëren we een gezond model voor de architectuur.”

Lees ook: Space Encounters Portfolio

Newness

“De andere inkomstenbronnen geven ons de mogelijkheid om extra te investeren in hoogwaardige architectuur. Dat blijft uiteindelijk het doel waarnaar we streven. Soms zijn we daaraan buitensporig veel tijd kwijt, maar uiteindelijk leidt dit wel tot spannende projecten”, vertelt Joost Baks. “Onze businesscase geeft ons in zekere zin de vrijheid om meer te investeren in kwalitatieve architectuur.”

“We streven onze ontwerpen altijd naar herkenbare gebaren die een bepaalde ‘newness’ met zich meebrengen”,  aldus Stijn de Weerd. “Het moet zeker niet geforceerd overkomen, maar we zien graag dat de hoofdgedachte van een gebouw duidelijk leesbaar is voor de gebruiker. Uiteindelijk creëren we graag met weinig ingrepen zo veel mogelijk resultaat.”

Facts

Space Encounters, Amsterdam
Oprichtingsdatum 6 januari 2014
Partners Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg
Prijzen winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 (Joolz) in de categorie stimulerende omgevingen, winnaar Next Step Award 2017 (Joolz), nominatie ARC16 Interieur Award (Joolz), nominatie Dutch Design Award 2016 (Boring Collection), winnaar Milano Design Award 2016 (Boring Collection)
Tekenprogramma’s Bricscad, Photoshop, Illustrator, Indesign en Sketchup

Wie zijn de ‘Helden’ van Space Encounters

Imi Knoebel
“In ons werk vinden we het interessant om inspiratie te zoeken buiten de architectuur. Door dit bredere referentiekader komen we tot vernieuwende inzichten, die we vertalen naar onze eigen ontwerpen. Zo kijken we bijvoorbeeld graag naar het werk van de Duitse kunstenaar Imi Knoebel. Zijn minimalistische, abstracte schilderijen en sculpturen bestaan uit simpele vormen. Maar in relatie tot elkaar ontstaat er een gelaagd geheel. Deze vormentaal heeft ons bijvoorbeeld geïnspireerd in het ontwerp van DesignPlus en het Gezondheidscentrum Buiksloterham.”

David Cronenberg
“Er zijn verschillende avant-garderegisseurs die ons werk beïnvloeden. Een voorbeeld daarvan is de Canadese filmregisseur David Cronenberg, die bekend is met zijn ranzige films. Zijn vervreemdende aanpak leidt tot situaties met een onverwachte twist en zet de kijker aan het denken. In onze architectuur zijn we altijd op zoek naar een dergelijke twist, die bijdraagt aan de ervaring van de ruimte.”

Bas Princen
“Deze filmische architectuur proberen we in ons werk nog een stap verder te brengen op het moment dat we onze architectuur laten fotograferen. Daarvoor kijken we bijvoorbeeld naar het werk van Bas Princen, die een mysterieuze laag legt over zijn foto’s. Op deze manier hint hij op verschillende aspecten, die de kijker vervolgens zelf mag invullen. Zelf vertellen we op deze manier graag een extra verhaal, waarbij het aan de kijker is om dit verder te interpreteren.”

Waar ziet Space Encounters zich over vijf jaar?

Def Startup-Space Encounters-interview

 

Reageer op dit artikel