nieuws

Video’s: Transparantie in Apple hoofdkantoor kent ook nadelen

Architectuurproducten

Wijlen Steve Jobs wilde het zo. Een futuristisch Apple hoofdkantoor met zoveel mogelijk glas. Hij vergat één ding. Wie continu voorovergebogen met zijn iPhone loopt ziet die glazen deuren en wanden niet. Apple komt pleisters tekort, zo schrijft het AD op haar website.

Video’s: Transparantie in Apple hoofdkantoor kent ook nadelen

Het ontwerp van Foster + Partners, het Apple Park, door Jobs vergeleken met een geland ruimteschip, opende vorig jaar al, maar pas de afgelopen maanden is het gros van de 14.000 medewerkers er gehuisvest. Het enorme hoofdkantoor in de vorm van een cirkel wordt gelauwerd als architectonisch hoogstandje. Maar al op de eerste dag knalden zeven Apple-medewerkers tegen de glazen deuren en wanden op. Twee keer werd zelfs een ambulance opgeroepen, al bleek dat achteraf niet nodig. Amerikaanse media melden dat het personeel uit lijfsbehoud gele Post-It briefjes op de glazen wanden plakt. Dat is tegen het zere been van de Apple top. De plakbriefjes worden resoluut verwijderd omdat ze het design van het gebouw geweld aandoen.

Bespot

Apple, zelfbenoemd design-koning met oog voor de kleinste details, zit in de maag met de ongelukjes. Ze doen letterlijk én figuurlijk pijn. De techgigant wordt bespot vanwege de ironie dat het eigen personeel tegen het glas loopt omdat ze met hun snufferd alleen aandacht hebben voor hun iPhones. En daarnaast breekt het meest waardevolle bedrijf ter wereld mogelijk ook de wet in Californië omdat het personeel behoed moet worden voor dergelijke ongelukjes.

Apple Store Hong Kong, Robert_Z_Ziemi, Pixabay

Apple Store Hong Kong, Robert_Z_Ziemi, Pixabay

Apple heeft iets met glas. De duurste iPhones zijn ervan gemaakt, de beroemde Applestores hebben zelfs glazen trappen en in Apple Park zijn de wanden 15 meter hoog en geheel van glas. Aan de wanden hangen vergaderkamers die ook nagenoeg geheel van glas zijn. Het is prachtig, tot je er tegenaan knalt.

Hoeveel mensen er inmiddels een bloedneus of erger opgelopen hebben in het pand is niet bekend. Apple verbiedt personeel om ook maar iets te vertellen aan de buitenwereld wat met het werk te maken heeft. En het bedrijf zelf weigert ieder commentaar.

Provinciehuis

De klucht bij Apple doet denken aan het Utrechtse provinciehuis (van Mourik Architecten) dat in 2012 in gebruik werd genomen. Ook daar héél veel glas. De architect wilde daarmee de ‘transparantie’van de overheid benadrukken. In de eerste maanden werden drie ambtenaren gewond naar het ziekenhuis vervoerd, de bedrijfshulpverleners plakten dagelijks pleisters op bebloed personeel en er waren opvallend veel ambtenaren met een fikse buil op het voorhoofd. De architect kon de pot op met zijn ontwerp, oordeelde het provinciebestuur. Er werd folie over het glas geplakt om de ambtenaren te beschermen.

Bron: AD

Reageer op dit artikel