nieuws

VvdW – Serpentine Gallery Pavilion door Bjarke Ingels

Architectuurproducten

In de Video van de Week toont Bjarke Ingels hoe het Serpentine paviljoen is gerealiseerd. Met behulp van dozen van fiberglas heeft hij een enorme golvende structuur op de laan voor de Serpentine Gallery geplaatst. Het paviljoen is deze zomer tot 9 oktober te bezoeken. Net zoals voorgaande jaren wordt het daarna afgebroken, verkocht en elders opgebouwd.

VvdW – Serpentine Gallery Pavilion door Bjarke Ingels

Het totale paviljoen bestaat uit duizend translucente dozen van fiberglas die op elkaar zijn gestapeld waarmee een muur is ontstaan die er op het eerste gezicht gescheurd uitziet.

 

Ingels zegt in de video ”we hebben gebruik gemaakt van het simpelste element in de architectuur, de muur en hebben hem los geplaatst van het interieur. We hebben geprobeerd een soort  berglandschap aan de buitenkant te creëren met en een spelonkachtige canyon aan de binnenkant.”

Serpentine Paviljoen door BIG 

Het paviljoen, dat is gelegen buiten de Serpentine Gallery in het Londense Kensington Gardens, toont op locatie rechthoekig. Het gebogen silhouet wordt geopenbaard vanuit andere invalshoeken.

BIG creëerde de vorm door een geleidelijke verschuiving van de holle glasvezel blokken vooruit en achteruit tot twee golvende oppervlakken, verdeeld over een centrale ruimte en gebogen ingangen aan beide uiteinden. 

Serpentine Paviljoen door BIG 

“Van de buitenkant kun je het beklimmen en er op zitten,” zegt Ingels. “Het vormt daarnaast ook een poort naar de Serpentine Gallery en plaatst deze als het ware in een frame.” Afhankelijk van de kijkrichting veranderen de stenen van doorzichtig tot niet doorzichtig.
“Als je kijkt in de ene richting is het volledig transparant, het is een orthogonaal raster van zeer lichte frames,” zegt Ingels. “Maar als je in de andere richting kijkt wordt het een golvende ondoorzichtig grot.” Hij voegt eraan toe: “Het is dus zowel dekkend en transparant, orthogonaal en organische Het paviljoen probeert om al deze elementen te combineren..”

 Serpentine Paviljoen door BIG

Vier zomerhuizen

Tegelijk met de opening van het paviljoen zijn ook de vier zomerhuizen te bezichtigen die tijdens deze speciale editie zijn opgebouwd. Zij zijn ontworpen door Kunlé Adeyemi, Asif Khan, Yona Friedman en Barkow Leibinger.

De vier architecten hebben structuren gecreëerd die verwijzen naar de vier zomerhuizen die zijn geïnspireerd op Queen Caroline’s Temple, het klassieke bakstenen zomerhuis van William Kent in 1734.

Leibinger - Serpentine 2016 Barkow Leibinger ontwerp bestaat uit golvende structurele banden

Khan - Zomerhuis Serpentine 2016

Asif Khan’s ontwerp is voorzien van twee getapelde aluminium schijven in het centrum. Zij reflecteren zonlicht over de hele ruimte.

 Yona Friedman Serpentine 2016

Het zomerhuis van Yona Friedman is een frame gebaseerd op het project waarmee hij ooit begon, La Ville Spatiale.

Adeyami_Serpentine 2016

Alle ontwerpen zijn geinspireerd op de nabijgelegen neoclassicistische tempel. Het ontwerp van Kunleé Adeyemi is een kleinere replica.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels