nieuws

Totempalen als wegwijzers in Zeist

Architectuurproducten

Vanaf begin 2017 wijzen zeven totempalen van hergebruikt Kerckebosch hout de weg in het gebied rond de scholen, Binnenbos en het Christelijk College Zeist. Het idee is afkomstig van kunstenaarsduo Space Cowboys.

Het centrumgebied van Kerckebosch staat volgens het inrichtingsplan van ontwerpbureau wUrck geheel in het teken van wonen, werken, ontmoeten en spelen in de natuur. Hekwerken passen daar niet bij. Ook niet tussen de verschillende deelterreinen van voorzieningen. Om toch de entrees van de verschillende voorzieningen herkenbaar te markeren, heeft de WOM (Adviescomissie Beeldende Kunst en Vormgeving Zeist) aan Space Cowboys gevraagd zeven totempalen te ontwerpen als bakens en routing door het gebied. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in totaal 16 totempalen in het gebied staan.

 

Inspiratiebron voor het Kunstenaarsduo Space Cowboys was het vele bos in Kerckebosch. Beeldend kunstenaar Paul Keizer: ‘We zochten naar iets wat alle scholen hier met elkaar verbindt. En dat is het bos. Elke school krijgt zijn eigen unieke totem dat een element verbeeldt uit het Nederlandse bos, een vos, ree, adder, havik of paddenstoel. Door symbolen uit het bos te gebruiken maken we de verwevenheid van Kerckebosch met het bos nog meer manifest.’

 

De palen worden uitgevoerd in hergebruikt hout van gekapte bomen uit Kerckebosch, verduurzaamd en weerbestendig gemaakt. Bovenop prijkt de kunststof sculptuur. In het voorjaar van 2017 krijgen de eerste palen hun definitieve plek en zorgen zij met een hoogte van 4,5 tot 5 meter voor de routing door het hele gebied.

 

Reageer op dit artikel