nieuws

Agendatip: expo Panorama – Konstantin Grcic in Z33

Architectuurproducten

Uit het werk van de Duitse ontwerper Konstantin Grcic spreekt een logisch en helder ontwerpproces, respect voor productiemethoden en een eerlijk gebruik van materialen. Met Konstantin Grcic – Panorama presenteert Z33 in Hasselt, in samenwerking met het Vitra Design Museum, de tot op heden grootste solotentoonstelling van zijn werk.

Agendatip: expo Panorama – Konstantin Grcic in Z33

Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Konstantin Grcic drie grote installaties die zijn persoonlijke visie op het leven in de toekomst weergeven rond de thema’s wonen, werken en de publieke ruimte. Deze ruimtelijke installaties presenteren fictieve scenario’s die de bezoeker confronteren met de inspiratie, uitdagingen en vragen van de ontwerper en plaatsen zijn werken in een bredere sociale context. Hoogtepunt is een 30 meter lang panorama dat een architectonisch landschap van de toekomst weergeeft.

Een vierde ruimte in Z33 toont Grcic’s ontwerpen, prototypes en tekeningen, aangevuld met werken van andere ontwerpers en alledaagse en gevonden voorwerpen – van een oude theepot en een vroege Apple-computer – waarmee de ontwerper zijn inspiratiebronnen blootgeeft.

Diepe betrokkenheid

In Panorama komt de veelzijdigheid van de ontwerper aan bod en wordt volgens de tentoonstellingsmakers duidelijk dat design voor Grcic meer is dan het zoeken naar oplossingen voor (ontwerp)problemen: “Het is een complex proces van onderzoek, testen, mislukkingen en toevallige vondsten waaruit een diepe betrokkenheid van de ontwerper met de visuele cultuur van onze tijd spreekt.”

De tentoonstelling is gebaseerd op een uitgebreide analyse van de huidige technologische veranderingen, innovaties en omwentelingen in het hedendaagse design. Ze is het resultaat van drie jaar nauwe samenwerking tussen Grcic, Vitra Design Museum en Z33.

Z33 geeft ook beginnende ontwerpers de kans te reageren op de standpunten en denkbeelden van Konstantin Grcic. Studenten van UHasselt (interieurarchitectuur), LUCA School of Arts, Campus C-Mine, MAD (fotografie, productdesign, media en communicatiedesign), KASK Gent (autonome vormgeving) en Design Academy Eindhoven (social design) zullen tijdens workshops intensief werken rond de tentoonstelling en het oeuvre van Grcic en hun persoonlijke visie op wonen en werken in de nabije toekomst verbeelden. Zowel het ontstaansproces als de resultaten zullen te zien zijn in de tentoonstelling vanaf diverse tijdstippen.

Konstantin Grcic – Panorama is te bezoeken tot en met 24 mei in Z33 in het Belgische Hasselt.Op 21 april om 20 uur geeft Grcic een lezing

Reageer op dit artikel