nieuws

Ledlamp op zwaartekracht

Architectuurproducten

Twee productontwikkelaars uit Londen ontwikkelen een ledlamp die op zwaartekracht werkt. Net als bij een klassiek uurwerk, is de GravityLight in enkele seconden ‘opgewonden’ met gewichten, om vervolgens ongeveer een half uur te schijnen. Een bijgeleverde zak voor zand of stenen vormt het contragewicht.

Ledlamp op zwaartekracht

Het ontwerp van Martin Riddiford en Jim Reeves is gereed voor productie. De ontwerpers zamelen via crowdfunding  geld in voor de productie van minimaal duizend lampen. De teller staat al bijna op 400.000 dollar.

De eerste lampen worden gratis verspreid in Afrika en India, om met deze veldtesten het ontwerp te verfijnen en te verbeteren.

Bij volumeproductie kan de lamp voor ongeveer 5 euro worden gemaakt. Daarmee vormt hij een betaalbaar alternatief voor de vervuilende, ongezonde en gevaarlijke kerosinelampen, die in veel derdewereldlanden worden gebruikt.

Zelf een lamp hebben? Voor een gift van 40 euro ontvang je op termijn een GravityLight en blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de eerste productie.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel