nieuws

7 Insider tips Dutch Design Week 2012

Architectuurproducten

Op het grootste designevenement van Nederland, de Dutch Design Week in Eindhoven, tonen ruim 1800 exposanten in negen dagen hun nieuwste ontwerpen op 300 locaties. Van De Witte Dame tot Strijp-S, van Piet Hein Eek tot de Dutch Invertuals: hoe maak je in ’s hemelsnaam een keuze uit het enorme aanbod? Vakredacteur interieur & design Marit Overbeek geeft haar persoonlijke tips.

7 Insider tips Dutch Design Week 2012

 

Enter a brave new world, is de titel van de elfde editie van de Dutch Design Week. Mooi motto voor een evenement dat al jaren een overzicht biedt van de laatste ontwerptrends en -ontwikkelingen, dat een podium is voor jong ontwerptalent en dat volop aandacht schenkt aan onderzoek en experiment.
Eindhoven verandert in die negen dagen in een ‘designjungle’. Een oerwoud met uitnodigende en schuwere bewoners, die zich ophouden in glanzende showrooms of verscholen kraakpanden. Hoe je daar je weg in vindt? Tal van media bieden handige routes door de Lichtstad aan, zoals De Volkskrant en de DDW zelf. Die voeren langs bekende hoogtepunten zoals de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven, de showroomfabriek van Piet Hein Eek en het Klokgebouw op Strijp-S. Voor wie van de gebaande paden af wil wijken, geef ik hier enkele tips. 

1. Ode aan de wansmaak

‘Happy Birthday Tessa and Lisa – Congrats to all things Disorderly Attached’ is de naam van de expositie van ontwerper Tessa Koot en fotograaf Lisa Klappe. Zij zetten de deuren van hun nieuwe studio open voor een expositie van meubels en interieurobjecten, met bijpassende foto’s en een korte film. Klappe en Koot botvieren hier hun fascinatie voor dubieus design, ontroerende wansmaak en inferieure materialen in een gecureerde setting vol neo-kitsch en andere eigenaardigheden. In de aangrenzende studioruimtes zijn ook presentaties van andere ontwerpers te zien.
Building TT (Terratorium), Zwaanstraat 1 (vlakbij TAB-gebouw van Kiki Joost)

 

2. Duurzame trekkershut Trek-in

Op het terrein van de TU/e staat de Trek-in, een duurzame trekkershut gebouwd uit sloophout en andere duurzame materialen volgens het C2C-principe, ontworpen door studenten Bouwkunde. Het ontwerp zoekt de balans tussen bescherming en geborgenheid, wat past bij de verblijfsfunctie, en bij het genieten van de omgeving. De functies zijn in nissen aan twee zijden van de centrale leefruimte geplaatst. De Trek-In komt tegemoet aan de groeiende vraag naar duurzame vakanties en zal vanaf 2013 te vinden zijn op Natuurkampeerterreinen en campings.
De TU/e campus ligt praktisch naast Eindhoven CS. De Trek-In staat voor gebouw Vertigo, waarin een expositie over het ontwerp- en bouwproces is te zien.

3. Tattoo-tafel in Drents Dorp Oost

In Drents Dorp Oost, een voormalige arbeiderswijk van Philips, is social design ingezet als hulpmiddel om de samenhang te versterken en de renovatie van de buurt te begeleiden. Door 3 enthousiaste ontwerpers, de Drents Dorp Angels, in te schakelen, wist woningcorporatie Woonbedrijf een grote groep bewoners enthousiast te krijgen voor allerlei gezamenlijke activiteiten. Het nieuwe Hoofdkwartier is tijdens de DDW te bezichtigen. Het gebouw staat onder een viaduct en is ontworpen door Piet Hein Eek en 12N Stedenbouw. Daar is de tattoo-tafel te zien, waarop de bewoners hun eigen tattoo’s zetten en zo persoonlijke verhalen aan elkaar vertellen. Ook lanceren ze het DrentsDorpDesign-label, een ambachtelijke lijn met hedendaagse producten.
Kruispunt Beukenlaan/Zwaanstraat (Strijps bultje), tussen Strijp S, T en R

4. Opladen bij Rechargeables

Even bijkomen kan bij Rechargeables, een expositie met nieuw werk van acht aanstormende jonge Eindhovense ontwerpers. Hun objecten, zoals het stalen bad met houtkachel, kun je ter plekke uitproberen. Zittend op de meubels, kijkend naar wat films, met een fijne latte van de koffiefabriek en heerlijk ‘food design’ kun je ontspannen en opgeladen weggaan.
SAS-3, Torenallee 55, Strijp-S

5. Haal Vietnam in huis

Bij Yksi Expo showt Arian Brekveld lifestyleproducten van lakwerk, textiel en keramiek dat hij ontwierp in samenwerking met Vietnamese ambachtslieden. Zijn eenvoudige en functionele signatuur is voor de collectie Imperfect Design gecombineerd met de fijnheid en de perfectie van het Vietnamese ambacht. Dienbladen en tafels zijn bijvoorbeeld gemaakt van meerdere lagen hout waarop zestien lagen lak zijn aangebracht en de keramiekproducten zijn vervaardigd van gekleurde klei met glazuur. In plaats van symbolen ontwierp Brekveld voor de iPadtassen en kussens stoffen met een eenvoudig rasterpatroon van kralen, die worden geweven door vrouwen van de Catu-groep in een afgelegen gebied.
Yksi Expo/Winkel, Torenallee 22-04

 

6. Linoleum van zelfgeteeld vlas

Christien Meindertsma maakte samen met Forbo Flooring haar eigen linoleum. Uitgangspunt van Meindertsma is het inzichtelijk maken van de rijkdom en reikweidte van vlas. Zij kocht zelf een kavel in de Flevopolder waarop dit oerhollandse gewas wordt geteeld en maakt van de oogst allerlei producten, waaronder ook lijnolie. Dit is een van de belangrijkste ingrediënten van linoleum, vandaar de samenwerking met Forbo. Op de presentatie Marmoleum meets Christien Meindertsma zijn de eerste prototypen te zien van haar nieuwe vloer.
Klokgebouw, Klokgebouw 50, Strijp-S

7. Pop up-restaurants en mijnenjagers

Wat verder weg, maar wel de moeite waard is Sectie C. In deze buurt kun je niet alleen eten middenin een atelier of in een bouwkeet, er is ook ’s avonds van alles te doen.

Vergeet vooral niet even te kijken bij Massoud Hassani. Na het succes van de door de wind aangedreven mijnenjager Mine Kafon die hij vorig jaar op de Graduation Show toonde, richtte deze DAE-student Aynda Studio op. Samen met zijn broer Mahmud Hassani werkt hij aan verschillende projecten. Ze exposeren enkele nieuwe ontwerpen in de werkplaats op Sectie C, waaronder een serie beestachtige, experimentele lampen. Deze zijn geïnspireerd op het project Mine Kafon en het biomimicry-principe. Daarnaast wordt een nieuw, verbeterd ontwerp van de mijnenveger tentoongesteld, waar adviezen van de EOD (Defensie) en kunstenaar Theo Jansen in zijn verwerkt.
Sectie C, Daalakkersweg 4, Tongelre

Van 20 tot en met 28 oktober kun je in Eindhoven terecht voor de Dutch Design Week. Het programma, alle locaties en praktische informatie is te vinden op www.ddw.nl

 

Reageer op dit artikel