artikel

Luchtgordijnen: veel voordelen én esthetisch verantwoord

Architectuurproducten

Voor een receptioniste in een kantoorpand of klanten en personeel in een winkel is niets zo vervelend als last hebben van koude lucht die door de entree naar binnen komt. Een ongewenste luchtstroom kan voor een ongezond binnenklimaat in een gebouw zorgen en op die manier gezondheidsklachten en ziekteverzuim in de hand werken. Reden genoeg om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld met behulp van een luchtgordijn. In deze blog ga ik in op de voordelen van een luchtgordijn, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van esthetische mogelijkheden.

Luchtgordijnen: veel voordelen én esthetisch verantwoord
Havengebouw

Gezond, comfortabel en energievriendelijk

Er zijn veel redenen om voor een luchtgordijn – ten onrechte in de volksmond ook wel eens heater genoemd – in de entree te kiezen. Een luchtgordijn gaat tocht tegen en draagt daardoor bij aan de klimaatbeheersing van een gebouw. Door een gecontroleerde luchtstroom blijft de binnenruimte in een gebouw zowel in de zomer als in de winter op een prettige temperatuur. Ook kunnen verschillende ruimtes waar een ander klimaat gewenst is, zoals een receptie, lobby, restaurant of zelfs een groenteafdeling in een supermarkt, effectiever gebruikt worden. Daarnaast is er een groot energetisch voordeel. Een entree met luchtgordijn kan tot wel 70 procent aan energie besparen ten opzichte van een openstaande deur.

Adv Boon Edam Krasnapolsky

Krasnapolsky

Onopvallende, esthetische oplossing

Een luchtgordijn wordt vaak gezien als een noodzakelijke toevoeging en niet de meest esthetische oplossing. Toch hoeft dit lang niet altijd zo te zijn. Ik streef ernaar om een luchtgordijn weinig tot niet in het zicht te laten zijn. Als een effectieve toevoeging aan de entree die, als men het bestaan ervan niet weet, nauwelijks opvalt. Het luchtgordijn kan bijvoorbeeld worden weggewerkt in het plafond of in de kap van een tourniquetdeur. Dit is echter niet altijd mogelijk. Om in dergelijke situaties toch een esthetisch verantwoorde oplossing te realiseren zijn er tegenwoordig gelukkig meerdere designoplossingen mogelijk.

Erasmus Rotterdam Adv Boon Edam

Erasmus Universiteit

Voorbeeldprojecten

Een mooi voorbeeld van een designoplossing is een nieuw type verticaal luchtgordijn: de OmniVent-VMR. Meer over dit type luchtgordijn en een aantal voorbeeldprojecten waar luchtgordijnen effectief toegepast zijn zodat deze nauwelijks opvallen, leest u in de Blogpost “Luchtgordijnen: veel voordelen en esthetisch verantwoord”.

Reageer op dit artikel