artikel

100 procent te recyclen straatmeubilair

Architectuurproducten

NPSP is samen met Velopa de winnaar van de competitie ‘Upcycle City in Almere’ van de gemeente Almere. Zij maakten straatmeubilair, banken, van het nieuwe biocomposiet Nabasco8010. De banken zijn de start van een breed aanbod aan producten voor de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte. Hiervoor gaan zij 100 procent te recyclen straatmeubilair maken […]

100 procent te recyclen straatmeubilair

NPSP is samen met Velopa de winnaar van de competitie ‘Upcycle City in Almere’ van de gemeente Almere. Zij maakten straatmeubilair, banken, van het nieuwe biocomposiet Nabasco8010. De banken zijn de start van een breed aanbod aan producten voor de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte. Hiervoor gaan zij 100 procent te recyclen straatmeubilair maken uit biobased en circulaire reststromen van Almere en omgeving.

De economie transformeert van lineair naar circulair. Dat vraagt om nieuwe oplossingen, ook voor de straatmeubilair branche. NPSP gebruikte hiervoor een nieuw biocomposiet (NABASCO 8010), welke voor meer dan 80% bestaat uit biobased en circulaire grondstoffen. Dit materiaal wordt reeds in meerdere branches, zoals bouw, infrastructuur, mobiliteit en interieur, toegepast.

Circulair straatmeubilair van Velopa en NPSP

De serie banken hebben een designuitstraling. Verschillende zitelementen uit de serie kunnen overal in de stad geplaatst worden.

Het gepatenteerde materiaal is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is sterk, vormvast, kent een lange levensduur en is eenvoudig te onderhouden. Bovendien laat het zich als plaatmateriaal goed bewerken met verschillende technieken, zoals graveren, frezen, laseren en waterstraalsnijden.

Milieuvriendelijk

Niet alleen de grondstoffen en toepassingen zijn duurzaam. Voor het gebruik van biocomposiet worden vezels toegepast die elders niet meer gebruikt kunnen worden. Dit kunnen lokale reststromen uit de kledingindustrie, landbouw en landschap zijn. Door het toepassen van deze vezels en een biohars, in plaats van volledig op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een zeer lage CO2 voetafdruk. Na een lange gebruiksfase wordt het product hergebruikt of tot grondstof voor nieuwe biobased composiet producten verwerkt. Voor de productie van het biocomposiet wordt ook aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij materialen als metaal, glas en aluminium. De grondstoffen komen bovendien uit Europa en ook de productie is Europees.

Het biocomposiet bestaat onder andere uit natuurvezels die voor een natuurlijk en esthetisch uiterlijk zorgen. De materialen zijn ook in meerdere kleuren en diktes verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel