artikel

Volledige transparantie

Architectuurproducten

In de moderne architectuur komen niet alledaagse vormen en ‘volledige‘ transparantie steeds vaker voor. Hiervoor is glas uitermate geschikt. De vraag naar uiterst transparante glasconstructies neemt dan ook toe. In dit soort ontwerpen kunnen architecten immers niet altijd uit de voeten met aluminium profielen, afdeklijsten en aluminium, stalen of houten liggers.

Volledige transparantie
Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto: Bart van Hoek

 

Constructieve glasconstructies in de praktijk

Hoe Brakel Atmos deze constructieve beglazingssystemen in de praktijk toepast, kunt u zien in onze brochure.

 

Constructieve glasconstructies

Brakel Atmos speelt met verschillende systemen in op de vraag naar transparante constructieve constructies:

  • Gebogen glasconstructies
  • Glazen vinnen/liggers
  • Puntgehouden gelijmde systemen
  • Puntgehouden geschroefde constructies
  • Structurele systemen
  • Structurele uitzetramen
  • Structurele glaslamellen

Adv Brakel Atmos Gebogen glasconstructies
HSE Erasmuslijn, Den Haag

Gebogen glasconstructies

Gebogen glasconstructies dragen een belangrijk steentje bij aan de vormvrijheid waarom de moderne architectuur vraagt. Door toepassing ervan blijven gebouwlijnen intact of worden versterkt. Brakel Atmos heeft veel ervaring met het engineeren van gebogen glasconstructies en realiseert – afhankelijk van vraag en toepassing – zowel koud als warm gebogen constructies. Meer informatie en referenties over gebogen glasconstructies.

Advertorial Brakel Atmos Gebogen glasconstructies
Hoge Raad, Den Haag

Glazen vinnen

In situaties waarin grote vrije overspanningen, een hoge mate van transparantie en esthetica essentieel zijn, is het constructief toepassen van glazen vinnen een ideale toepassing. Visueel zijn er geen donkere ‘schaduwvlakken‘ waardoor zowel glazen daken als gevels volledig doorzichtig zijn. Hierdoor ontstaat maximaal zicht naar buiten. Meer informatie en referenties glazen vinnen.

Puntgehouden gelijmde/geschroefde constructies

Bij deze glasconstructie wordt het glas vastgehouden door rvs-rotulen waardoor deze zeer transparant is. De glasconstructie is uitvoerbaar met starre en beweegbare rotulen. Een beweegbare rotule volgt de bewegingen van het glas. Hierdoor komen er minder spanningen op de beglazing, waardoor de glasdikte gunstiger is dan bij een starre rotule. Meer informatie en referenties puntgehouden constructies.

Structurele systemen

Structurele systemen zijn uitermate geschikt voor flauw hellende glasdaken. Doordat de tussennaden van het glas zowel horizontaal als verticaal worden gekit, kan er geen waterophoping plaatsvinden. De glasconstructie laat grote ruitafmetingen toe en heeft een uitstekende lucht- en waterdichtheid. Meer informatie en referenties  structurele systemen.

Advertorial Brakel Atmos
Keukenhof, Lisse

Structureel uitzetraam  voor free form gebouwen

Brakel Atmos ontwikkelde het structurele Brakel® Lumera uitzetraam speciaal voor structurele glasdaken waarin uitzetramen esthetisch geïntegreerd moeten worden. Kenmerken van dit uitzetraam zijn dat het free form is, voorzien is van structurele beglazing, een verborgen bediening heeft én energiebesparend is.

Structurele transparante glaslamellen

Brakel Atmos heeft ook een uitgebreid assortiment vaste en beweegbare glaslamellen waaronder structurele en semi-structurele lamellen. Deze glaslamellen kunnen zowel horizontaal in het dak als verticaal in de gevel worden toegepast. Ze zorgen in gebouwen op een natuurlijke manier voor zowel dagelijkse ventilatie, rook- en warmteafvoer als daglichttoetreding. Ze zijn dus functioneel en duurzaam en hebben een esthetisch strak uiterlijk. Meer informatie en referenties.

Reageer op dit artikel