nieuws

Nieuwbouw voor Park De Hoge Veluwe

Architectuur

Nationaal Park De Hoge Veluwe bouwt komend voorjaar aan een nieuw complex dat het huidige bezoekerscentrum en parkrestaurant moet gaan vervangen. De oplevering is volgens planning in 2019.

Nieuwbouw voor Park De Hoge Veluwe
Impressie: Hoge Veluwe

De bestaande bebouwing is volgens de parkdirectie verouderd en niet meer geschikt voor de ongeveer 600.000 bezoekers die elk jaar naar de Hoge Veluwe komen. De nieuwe, duurzame bebouwing, het Landhuis, een ontwerp van Monadnock & De Zwarte Hond wordt gematerialiseerd in een combinatie van licht geanodiseerd aluminium en lichte baksteen.  Er komt meer ruimte voor interactieve educatie, een Parkrestaurant met een groot terras en een Parkwinkel met streekproducten.

Plannen nieuwbouw De Hoge Veluwe_De Zwarte Hond en Monadnock

Impressie: De Zwarte Hond en Monadnock

Landhuis

In de visie van Monadnock & De Zwarte Hond komen de functies van het Landhuis, representativiteit en landschappelijke inbedding, samen. De hoofdruimte, die zich uitstrekt over de hele lengte,  bestaat uit een hoge gebogen ruimte met een schaaldakplafond. Hier bevinden zich de bezoekersinformatiebalie, de Parkwinkel en het Parkrestaurant. De beleving van het Park wordt versterkt door de transparante voorgevel op het omringende landschap te combineren met (bewegende) projecties op het geboden schaaldakplafond. Het interieur van het gebouw verwijst naar de verhalen van het Park. Een monumentale trap in het midden van de hoofdruimte leidt naar de ontvangstruimtes op de verdieping. De ontvangstruimtes zijn separaat te gebruiken, maar ook te schakelen tot een grote ruimte. De bezoekers hebben uitzicht tot diep in de omliggende bossen.

Plannen nieuwbouw De Hoge Veluwe_De Zwarte Hond en Monadnock

Impressie: De Zwarte Hond en Monadnock

Museonder

Ook het ondergrondse museum Museonder krijgt een opfrisbeurt. Het wordt een interactief museum. Het huidige stenen plein, het Marchantplein,  verandert in een groene oase. De fietsenherstelwerkplaats en de fietsenstalling voor de bekende Witte Fietsen worden verplaatst. Zo wordt de omringende natuur beter zichtbaar en blijft de open plek een wandelgebied. Ook de parkeerplaats wordt verplaatst, uitgebreid en verborgen in het bos. Het nieuwe Hart is compleet met een grote picknickweide die geschikt is voor evenementen die passen in het Pak.

De Hoge Veluwe is particulier bezit. De verbouwing is volgens de directie nodig om aantrekkelijk te blijven voor bezoekers, die zorgen voor het grootste deel van de inkomsten van het park. De hele operatie gaat ruim 20 miljoen euro kosten.

Bekijk de hier de plannen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels