nieuws

Atatürk Cultural Center Istanboel krijgt facelift

Architectuur

Tabanlıoğlu Architects uit Istanboel en New York heeft het ontwerp gepresenteerd voor de reconstructie van het Atatürk Cultural Center in Istanboel. Het centrum, dat uitkijkt over het Taksim plein wordt een reflectie van de modernisering in Turkije. De oplevering wordt in 2019 verwacht.

Atatürk Cultural Center Istanboel krijgt facelift
Renders: Tabanlıoğlu Architects

Murat Tabanlıoğlu moderniseert het ontwerp van zijn vader, Hayati Tabanlıoğlu, uit 1960 en uit 1970 nadat het eerste ontwerp afbrandde. Het Atatürk Cultural Center krijgt niet alleen een van de grootste operahuizen maar ook kunstgalerijen, bioscopen, cafés, restaurants voor de bezoekers en een bibliotheek.

TA_TabanliogluArchitects_Ataturk_Cultural_Center_08

Het hoofdgebouw gaat in een grote zaal 2500 zitplaatsen herbergen. De kleinere zalen worden verdeeld over verschillende lagen en tussen de culturele straat die door de bijgebouwen loopt. De serie laagbouwgebouwen worden met elkaar verbonden en krijgen een lobby richting hoofdgebouw maar zijn onafhankelijk toegankelijk vanaf straatniveau. De trapsgewijze uitbreiding, met een groen aangelegd dak, vormt een tweede ingang of plein richting de congresvallei waar de Atatürk Bibliotheek en de Technische Universiteit zich bevinden.

TA_TabanliogluArchitects_Ataturk_Cultural_Center_03

Het gemoderniseerde gebouw wordt transparanter, de gevel wordt verlicht door een van de grootste schermen ter wereld, zodat de optredens die op het podium worden gerealiseerd tegelijkertijd op het scherm worden uitgezonden voor het publiek, door middel van een hoogwaardige weergave. Daarnaast biedt de transparantie een duidelijk zicht op de rode buitenkant van de grote operahal. Op het dak van het hoofdgebouw komt een restaurant met een panoramisch uitzicht op de Bosporus.

TA_TabanliogluArchitects_Ataturk_Cultural_Center_07

TA_TabanliogluArchitects_Ataturk_Cultural_Center_04

TA_TabanliogluArchitects_Ataturk_Cultural_Center_01

Reageer op dit artikel