nieuws

Serge Schoemaker Architects wint prijsvraag Retie/Antwerpen

Architectuur

Serge Schoemaker Architects is de winnaar van een prijsvraag voor een serie landschapsobjecten in de provincie Antwerpen. De objecten versterken de beleving van het wandelgebied rondom de ‘Grote Gracht’, ten oosten van de plaats Retie. De rijke lokale landbouwgeschiedenis is door het Amsterdamse architectenbureau vertaald naar een minimalistisch ontwerp.

Serge Schoemaker Architects wint prijsvraag Retie/Antwerpen

De Gemeente Retie zocht een totaalconcept, dat de identiteit en aantrekkingskracht van het wandelgebied zou vergroten. De landbouwontginning in de omgeving van de Grote Gracht uit de 19e eeuw heeft in de afgelopen decennia geresulteerd in een open-ruimtegebied, dat uniek is op de Kempense Heuvelrug. Het gebied wordt gekenmerkt door opvallende verkavelingen en wateringen.

Serge Schoemaker Architects’ ontwerpvoorstel is zowel poëtisch als functioneel van aard: het plan bevat zes informatieposten en drie land art-objecten, allen uitgevoerd in gecoat plaatstaal. Elk element is uniek, maar zijn door hun minimalistische vormgeving en kleur toch duidelijk als serie herkenbaar.

Kaartuitsneden

De informatieposten bestaan uit levensgrote ‘kaartuitsneden’, die verticaal in het landschap worden geplaatst. De abstracte kaartfragmenten tonen het contrast tussen de orthogonale verkavelingen en de natuurlijke beekjes, terwijl de informatietekst toelichting geeft bij de landbouwgeschiedenis, het Retiese dialect en de drie landschapselementen.

Serge Schoemaker wint prijsvraag Antwerpen

Elementen

‘Het Plateau’ is één van deze landschapselementen en tegelijkertijd een uitzichtplatform. Het wordt gepositioneerd in de richting van het Kempens Plateau, waar veel van het natuurlijke water uit het gebied vandaan komt. Het trapvormige object zal in een open maïsveld komen te staan en afhankelijk van het seizoen al dan niet omgeven zijn door hoge maïsplanten.

‘De Collateur’ is een zitelement en refereert aan de Grote Gracht. De zestien meter lange zitbank heeft dezelfde meanderende vorm als het afwateringskanaal dat door het gebied loopt. De taps toelopende onderconstructie verwijst subtiel naar het toenemende hoogteverschil tussen het hellende landschap en de waterweg.

Serge Schoemaker wint prijsvraag Antwerpen

‘De Graaf’, een lineair landschapselement, maakt een onzichtbare lijn in het wandelgebied weer leesbaar: de voormalige grens van het Koninklijk Domein. Dit is het gebied dat eigendom was van koning Leopold I en zijn zoon Filip, Graaf van Vlaanderen, tussen 1853 en 1950. Op de grenslijn zal in het landschap door het architectenbureau een wand worden geplaatst met een gravure van het persoonlijke wapen van koning Leopold I.

De landschapsobjecten worden opgeleverd op 16 september 2018, de Dag van de Landbouw.

Locatie: Retie, België
Opdrachtgever: Gemeente Retie
Team: Serge Schoemaker, Max Hart Nibbrig, Valentine Jaques

Resultaten voor ‘Schoemaker’

Reageer op dit artikel