nieuws

Gemeenschapscentrum vluchtelingenopvang Mannheim

Architectuur

Architectuurstudenten van de universiteit van Kaiserslautern in Duitsland hebben een houten gemeenschapscentrum gebouwd voor een vluchtelingenkamp op de voormalige Spinelli-kazerne van het Amerikanse leger in Mannheim. Het paviljoen dat is uitgerust met een rooster aan de voorkant moet een beschutte gemeenschappelijke ruimte bieden voor de vluchtelingen, zo schrijft Dezeen op haar website.

Het centrum bestaat uit een aantal binnenplaatsen en overdekte ruimtes, die zijn gericht op de met bomen omzoomde weg en open velden ten westen van de opvang. Dwars gelamineerde houten wanden, die zijn bekleed met Douglas-spar, vormen de hoofdmuren van het centrum, terwijl de muren met traliewerk structurele ondersteuning bieden. Ze creëren ook een lichteffect tegen de achterliggende ruimtes.

Gemeenshapsruimte vluchtelingenkamp Mannheim. Beeld Yannick Wegner

Beeld Yannick Wegner

Structurele elementen, wand- en plafondoppervlakken, vloeren en meubels zijn volgens de ontwerpers gemaakt van onbehandeld hout. “De intieme warmte, esthetiek en haptiek fungeren als uitnodiging. De decoratieve structuur met zijn gevarieerde spel van licht wordt door de vluchtelingen herkend als een herinnering aan oriëntaalse ornamenten en als een uitnodigend gebaar van identificatie op een vreemde plaats. ”

Gemeenshapsruimte vluchtelingenkamp Mannheim. Beeld Yannick Wegner

Beeld Yannick Wegner

De grote ruimte voor buitenevenementen heeft zitplaatsen op het zuiden die aan de zijkant van de muur zijn ingebouwd. De stoelen worden beschermd tegen de regen door een twee meter brede luifel en scheidingswanden tussen de nissen. Een van roosters voorzien scherm hangt over de voorkant van de beschutte gemeenschappelijke ruimte, die een verhoogd platform heeft en kan worden gebruikt als een podium of een auditorium.

Een 14,5 meter lang scherm met roosters ondersteunt deze ruimte. Een ander scherm overlapt de muur, om de toegang tot de binnentuin te verbergen voor terugtocht en stilte.Het gebied is volledig afgesloten door vier muren, afgezien van de 7 meter brede vakwerkopening die licht in de ruimte brengt.Het centrum beschikt ook over twee magazijnen die in de toekomst als kiosk en werkplaats zullen worden gebruikt.

Gemeenshapsruimte vluchtelingenkamp Mannheim. Beeld Yannick Wegner

Beeld Yannick Wegner

Vluchtelingenopvang

Achttien studenten, waaronder de ontwerpers Sandra Gressung, Sascha Ritschel en Tobias Vogel,  van de architectuurafdeling van de universiteit van Kaiserslautern werkten samen met 25 vluchtelingen en lokale bouwbedrijven om het centrum in drie maanden te bouwen.

“Vanwege bureaucratische procedures zijn vluchtelingen die in Duitsland aankomen veroordeeld tot een lange periode van passiviteit”, zo zeggen de studenten. “Ze zijn goed voorzien van de essentiële voorzieningen, maar de directe omgeving is nogal verlaten en het ontbreekt aan gemeenschappelijke ruimtes van goede kwaliteit. De bewoners van het voorlopig opvangcentrum hadden de mogelijkheid om actief hun omgeving vorm te geven en een plek te creëren voor algemeen of individueel gebruik.” Afgezien van het creëren van het paviljoen, wilde het Spinelli-project ook vrijwilligers van vluchtelingen basale bouwvaardigheden bieden.

Gemeenshapsruimte vluchtelingenkamp Mannheim. Beeld Yannick Wegner

Beeld Yannick Wegner

De vluchtelingencrisis is een steeds belangrijker onderwerp geworden voor architecten en ontwerpers, die een groot aantal voorstellen voor opvangcentra hebben onthuld, waaronder snel inzetbare zeshoekige woningen door Architects for Society en aanpasbare sheltersystemen.

Projectgegevens

Studenten: Johannes Ackermann, Soheyl Aslani, Sandra Gressung, Sonja Hiegle, Annika Koch, Alina Kohl, Tobias Kohlstruck, Bei Liu, Konrad Peter, Viktor Poteschkin, Sascha Ritschel, Arved Sartorius, Manuel Scheib, Nicolas Treitz, Tobias Vogel, Lukas Weber, Lu Yuan en Ying Zhang

Vrijwilligers: Manneh Alassan, Barry Alieu, Momodou Bah, Lamin Bakare, Alhagie Darboe, Ousman Dema, Abubacarr Gagigo, Yankuba Gitteh, Amanuel Habtom, Fatti Ismael, Lucky Iyare, Adama Jallow, Dawda Jallow, Demba Jawo, Hamadi Runda Jawo, Haruna Jawo, Kebiru Danlad Momoh, Luke Okoeguale, Ifeanyi Okolie, Stanley Okoro, Emmanuel Onyemarin, Sanna Sacka, Sanyang Seiney, Dembo Tunkara en Bright Uwubuedere

Onderzoekers: Sebastian Rauch (locatie supervisor) en Christian Weisgerber

Lokale constructeurs: Bauunternehmung Streib GmbH, Mannheim Handwerkscenter Holz GmbH, Mannheim Edgar Körber GmbH, Mannheim, SAM Truck GmbH, Kempten

Sponsors: SPAX International GmbH, Ennepetal Festool GmbH, Wendlingen, Daimler AG, Stuttgart, Handwerkscenter Holz GmbH, Mannheim Hornbach Baumarkt AG, Bornheim Famag-Werkzeugfabrik GmbH, Remscheid Baumschule Huben, Mannheim

Directie: Timber Construction, Junior Professor Stefan Krötsch; Structure and Material, Professor Dr Ing Jürgen Graf; Digital Tools, Junior professor Andreas Kretzer

Project Management: Baukompetenzzentrum Mannheim, Tatjana Dürr

Opdrachtgever: Regional Council Karlsruhe, Manfred Beuchert


Meer resultaten over vluchtelingenopvang

Foto's

Reageer op dit artikel