nieuws

Verkiezingsdebatten over ‘De stad’

Architectuur

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het tijd om de verschillende partijprogramma’s tegen het licht te houden. Verschillende architectuurinstituten organiseren in de komende weken een debat met specifieke aandacht voor de stadsontwikkeling. De redactie zet de debatten voor je op een rij.

Verkiezingsdebatten over ‘De stad’
Verkiezingsdebat De Partijlijnen in Amsterdam

Op 21 maart vinden in 355 gemeenten verkiezingen plaats. Maar wat betekenen de plannen van de verschillende partijen voor ‘de stad’? In verschillende architectuurcentra vinden er debatten plaats over deze vraag.

Amsterdam

In het programma Partijlijnen analyseren en verbeelden verschillende architectenbureaus de Amsterdamse partijprogramma’s. Daarmee zetten zij de partijlijnen letterlijk op papier. Welke plannen komen regelmatig terug? En op welke onderwerpen zijn er grote verschillen?

Op dinsdag 6 maart presenteren de volgende bureaus hun analyses: Cie., space&matter, Hannah Schubert met Studio Blad, Inbo, Heren 5, Urhahn, RU+PA (Rudy Uytenhaak + Partners Architecten) en Hosper met M3H.

Tickets zijn online te bestellen via de OBA.

Rotterdam

Op het gebied van klimaat zijn de verschillen tussen politieke partijen niet sterk zichtbaar in de verkiezingsprogramma’s. Dit debat vraagt de politici om zich helder uit te spreken over de klimaatambities. Hoe vinden zij dat de Rotterdamse politiek zich moet verhouden tot de klimaatopgave?

Op maandag 12 maart gaan de volgende Rotterdamse lijsttrekkers met elkaar in debat: Richard Heijnen (PvdA), Chantal Zeegers (D66), Jan-Willem Verheij ( VVD), Rene Segers (CDA), Jeroen Postma (GroenLinks), Leo de Kleijn (SP), Christel van Monrooij (CU/SGP), Jos Verveen (Stadsinitiatief), Ellen Verkoelen (50plus).

Tickets zijn online te bestellen via Arminius.

Den Haag

De stedelijke ontwikkelingen in Den Haag volgen elkaar in rap tempo op. De stad groeit, er is veel behoefte aan betaalbare woningen en genoeg groenvoorzieningen. Hoe blijven er voldoende betaalbare woningen in de stad? En Hoe blijven de wijken leefbaar als alle gaten worden volgebouwd?

Op donderdag 8 maart gaan de  volgende Haagse lijsttrekkers met elkaar in debat: Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), Boudewijn Revis (VVD), Richard de Mos (Groepdemos), Robert van Asten (D66), Martijn Balster (PvdA), Hasan Kücük (Islam Democraten), Arjen Kapteijns(GroenLinks), Karsten Klein (CDA) en Pieter Grinwis (CU-SGP).

Aanmelden voor het debat kan via Platform STAD.

Zicht op Den Haag

Utrecht

Utrecht wil in 2030 energieneutraal te zijn. In dit debat staat deze ambitie van de stad centraal. Want is de stad nu al op de goede weg? Of zijn er nog veel extra maatregelen nodig om deze doelstelling te behalen? En wie zijn daarvoor verantwoordelijk?

Op woensdag 14 maart gaan de volgende sprekers met elkaar in gesprek: Anne-Jo Visser (Gemeente Utrecht), Sander Willemsen (Energie-U), Alex Kaat (Eneco), Bert Strijker (Energie Collectief Utrechtse Bedrijven), Joop Oude Lohuis (Gemeente Utrecht), Fréderique Houben (Universiteit Utrecht) en Jeroen Niemans (Ruimtevolk).

Aanmelden voor het debat kan via Architectuurcentrum AORTA.

Eindhoven

Eindhoven ontwikkelt zich als een thuishaven voor een groeiend aantal internationale kenniswerkers. Toch zijn er veel Eindhovenaren die niet kunnen profiteren van deze ontwikkelingen. Deze sociale en economische tweedeling manifesteert zich ook ruimtelijk. Hoe kan de stad deze verschillende wijken dichter bij elkaar brengen?

Op donderdag 15 maart gaat Patrick van der Klooster  in gesprek met David Hamers (Planbureau voor de Leefomgeving), Thom Aussems (Sint Trudo) en verschillende lijsttrekkers.

Kaartjes reserveren voor het debat kan via Natlab.

Delft

In tijden van verkiezingen maken politieke partijen hun programma’s op, en doen hun stinkende best burgers te overtuigen van hun meerwaarde voor de stad. Maar inwoners hebben ook zo hun wensen. Welke plannen maken zij zelf voor Delft?

Op zaterdag 10 maart mogen de burgers met de beste ideeën hun plan presenteren aan het publiek. Na de verkiezingen worden de beste ideeën via een bidboek aan de nieuw gekozen raad aangeboden.

Ideeën insturen kan via De Stem van Delft.

Festival De Stem van Delft, beeld Gudrun Makelberge

Festival De Stem van Delft, beeld Gudrun Makelberge

Reageer op dit artikel