nieuws

Verbouwing gemeentehuis Geldrop-Mierlo uit de startblokken

Architectuur

De door Reset architecture ontworpen verbouwing van het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo gaat van start. Het gebouw wordt uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum. burobas interieurarchitecten tekent voor het renovatie-ontwerp van de kantoorvleugels. Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik.

Verbouwing gemeentehuis Geldrop-Mierlo uit de startblokken

Toelichting: Reset Architecture

Aan Reset Architecture is gevraagd de uitstraling van het gemeentehuis te verbeteren. Op dit moment mist het gebouw zijn herkenbaarheid als openbaar gebouw. Het huidige gebouw bestaat nu uit uit twee met elkaar verbonden gebouwen: een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985, een ontwerp van architect De Bever met twee kantoorvleugels en een middendeel dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa staat.

RESET Architecture-verbouwing gemeentehuis geldrop

De villa is door het architectenbureau visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale status van de villa te benadrukken en een duidelijk entree te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex.

De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee ambtelijke vleugels. Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De gevels van de villa hebben een symmetrisch opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een middenrisaliet en hoekpilasters. De toevoeging van Reset architecture kun je lezen als een ver doorgevoerde abstractie hiervan, het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt.

De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels met een overstek en de transparantie van de gevels communiceert een uitnodigend openbare karakter en zet de besluitvorming van de raad in de etalage. Het interieur van het multifunctionele vergadercentrum heeft een open en ruimtelijke karakter. Het vergadercentrum presenteert zich als één geheel met daarin vergaderkamers op twee verdiepingen. De samenhang van de ruimte wordt versterkt door een doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels en alzijdige lichtinval.

RESET Architecture-verbouwing gemeentehuis geldrop

Na de verbouwing biedt het gemeentehuis ruimte aan 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken met de mogelijkheid raadsvergaderingen te organiseren met 120 publiek bezoekers.

Naast Reset architecture zijn de volgende adviseurs betrokken geweest bij het ontwerp:
Constructeur en brandveiligheid:  Adviesbureau Ad Wouters
Dynatherm installatietechnische advies
W/E adviseurs duurzaamheid en bouwfysica
Interieurarchitectuur burobas,
Lichtadviseur Lichtmeester,
Bouwkostenregisseur Alphaa,
Bestek Ingenieursbureau Van Ierssel.
Moeskops bouwbedrijf verwacht veertien maanden bouwtijd nodig te hebben


esultaten voor ‘reset’

Foto's

Reageer op dit artikel