nieuws

KettingHuls ontwerpt woningen op boerenerf Vliervelden

Architectuur

Op een boerenerf in Oosterwold Almere ontwerpt KettingHuls een woongebouw met uitzicht over de Flevolandse polder. De nieuwbouw komt direct naast de hooischuur en de koeienstal te staan en omvat 24 appartementen, een woonhuis voor de boer, een boerenwinkel en een klusschuur voor bewoners. Daarmee zijn de toekomstige bewoners onderdeel van het leven op het erf.

De stadsboeren van Almere, Tom Saat en Tineke van de Berg, hebben in Oosterwold Almere een landbouwkavel van 42 hectare verworven. Op het boerenerf, met de naam Vliervelden, bouwen zij zowel agrarische- als woongebouwen. De verschillende particulieren gaan samen werken aan de nieuwe buurt.

Aan de straatzijde toont het gebouw zich als een vlak silhouet achter de bomenrij langs de Goudplevierweg. Daarmee refereert het naar refereert naar de pioniersschuren van de Verenigde Staten. De abstracte open lattengevel aan deze zijde strekt zich uit langs de galerijen, de parkeertuin en de tuin van het boerendeel. De latten zorgen voor een mild klimaat op de galerijen en in de tuinen in het altijd winderige Almere.

Boerenerf

Een poort is de toegang tot het erf en vormt de schakel tussen het deel van de boer en de appartementen. Door de poort heen gekomen heb je mooi zicht op de koeienstal, de hooischuur en de boomgaard. De buitenruimtes zijn houten veranda’s en liggen aan het erf, gericht op het uitzicht en goed op de zon. De houten constructie die de buitenruimtes en het dak draagt loopt door langs de parkeertuin en de tuin van de boer en zal hier begroeid worden.

Een dak vouwt zich over de volumes heen en vat ze zo samen tot één gebouw. Het steekt uit boven de buitenruimtes en zorgt samen met de houten constructie voor geborgenheid en een uitgesproken karakter.

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel