nieuws

Bouwstart transformatie en uitbreiding Gaîté Montparnasse Parijs door MVRDV

Architectuur

MVRDV begint met de verbouwing van Gaité Montparnasse, een 108.000m2 transformatie van een winkelcentrum in Parijs. Het in de jaren zeventig gebouwde complex, gelegen in het 14e arrondissement, zal mede door een nieuwe gevel, verbeterde bereikbaarheid en nieuw programma een transformatie en herstructurering ondergaan om beter te integreren in de stedelijke context.

Bouwstart transformatie en uitbreiding Gaîté  Montparnasse Parijs door MVRDV
De gevel wordt leesbaar en reageert op de binnenkant. Beeld: LÁutre Image

Toelichting: mvrdv

Het ruime dak wordt gebruikt voor toevoeging van kantoren, 62 sociale woningen en een buitenschoolse opvang. De architectuur wordt gewijzigd naar een open gebouw met menselijke schaal in een wijk die gekenmerkt wordt door brede wegen en monolithische gebouwen. Oplevering van het project staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Het ontwerp voor het bestaande gebouw is gebaseerd op de idealen van winkelen met de auto. Het gebouw is gelegen op een driehoekig stedelijk eiland omgeven door het verkeer van de Rue Mouchotte, Avenue du Maine en de spoorlijnen van Gare Montparnasse. De dertig verdiepingen tellende slanke toren van Hotel Pullman, ontworpen door de Franse architect Pierre Dufau, staat boven op de horizontale plint en wordt alleen van binnen getransformeerd. MVRDV’s ontwerp gaat het solide, horizontale deel doorbreken om het inwendige multifunctionele programma meer extravert te maken waarmee elk onderdeel van het programma zich onderscheidt en een unieke identiteit krijgt.

Het ontwerp in Gaite Montparnasse Parijs breekt het solide, horizontale deel door om het inwendige multifunctionele programma meer extravert te maken. Beeld MVRDV

Het ontwerp breekt het solide, horizontale deel door om het inwendige multifunctionele programma meer extravert te maken. Beeld MVRDV

Identiteit

“Het leek ons belangrijk om een sterke identiteit voor het hele project te creëren, terwijl er tegelijkertijd een algemene samenhang moest blijven om Gaité Montparnasse een even sterke persoonlijkheid te kunnen geven”, zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. “Iedere functie heeft zijn eigen volume en omdat een woonkamer of een slaapkamer een kleiner volumetrisch effect op de gevel heeft dan bijvoorbeeld een kantoor met vergaderruimtes met dubbele hoogte of een entree van een vier-sterren hotel, ontstaat er een driedimensionale kasbah. Het wordt makkelijk om elk programmaonderdeel van buitenaf te herkennen, terwijl er tegelijkertijd ook een architectonische samenhang wordt behouden. Small scale gaat samen met big scale.”

Lees ook: MVRDV transformeert jaren 70 blok naast Gare Montparnasse

Pixels

De nieuwe gevel bestaande uit pixelachtige volumes kent verschillen in grootte, programma en activiteit waardoor er op het maaiveld een levendige plint ontstaat die kan worden aangepast in de toekomst. De vakken bieden een breed scala aan functies, waaronder restaurants, winkels, een bibliotheek, tuinen en woon- en werkruimten. De dichtheid is verhoogd en de architectonische taal van het oorspronkelijke ontwerp wordt gerespecteerd, terwijl de bestaande gevels worden aangepast en ook de organisatie binnen het blok.

Het ontwerp in Gaite Montparnasse Parijs. Beeld MVRDV

De huidige kantoren worden vervangen door een 6 verdiepingen tellend volume met toegankelijke dakterassen. Beeld: MVRDV

Nieuw kantoorgebouw

De kantoren die op dit moment de gehele breedte van de plint beslaan worden vervangen door een zes verdiepingen tellend kantoorgebouw voorzien van toegankelijke dakterrassen aan de Avenue du Maine. De openbare Bibliothèque Vandamme wordt verplaatst vanaf de huidige ondergrondse ligging naar het dak omwille van daglicht en het creëren van een nieuwe ingang naar het naastgelegen station. Tenslotte zullen op het dak 62 sociale woningen en een kleuterschool gebouwd worden tussen de hoteltoren en het nieuwe kantoorgebouw. Om af te komen van rommelige parkeerplaatsen op straatniveau worden er in de zes verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage 150 extra parkeerplaatsen voor scooters gecreëerd. Het dak zal gebruikt worden om een echte stadse mix te maken en het winkelcentrum zal gevestigd zijn in het hart van deze nieuwe mini-wijk.

Het ontwerp in Gaite Montparnasse Parijs. Beeld MVRDV

Het project heeft grote duurzaamheidsambities waardoor elk programma gecertificeerd zal zijn met de best mogelijk relevante standaarden. Beeld MVRDV

Het project streeft grote duurzaamheidsambities na waarbij elk programmaonderdeel apart gecertificeerd wordt. De bibliotheek en de kleuterschool worden NF HQE ™ Tertiaire gecertificeerde gebouwen, terwijl het winkelcentrum, het hotel en het kantoorgebouw een BREEAM Excellent-beoordeling nastreven.

Partners

MVRDV werkt samen met co-architect SRA Architecten, CUT (hotel interieurontwerpers), Saguez (winkelcentrum-interieurontwerpers), Egis (constructie) SCYNA4 (technisch adviseur), LAFI + INEX (MEPP), Arcora (geveladviseur), LASA (akoestiek), Artelia (milieuadviesbureau), Vanguard (financieel adviseur) en BATISS (brandveiligheid). Gaîté Montparnasse zal in 2020 worden voltooid.


 

Reageer op dit artikel