nieuws

BIG ontwerpt nieuw Nationaal Theater Albanië

Architectuur

Het nieuwe Nationale Theater van Albanië, ontworpen door BIG-Bjarke Ingels Group en Theatre Projects, is een 3-in-1 culturele locatie die is toegesneden op de theater- en uitvoerende kunstscene van Tirana. De nieuwe culturele ruimte, zoals het Bjarke Ingels het omschrijft, gaat het bestaande theater vervangen.

Het nieuwe theater komt in het culturele en administratieve hart van het centrum van Tirana, grenzend aan het iconische Skanderbeg-plein, de Nationale Opera en de National Art Gallery. Het ontwerp bestaat uit drie nieuwe indoor-performance-ruimtes, een amfitheater op het dak en een overdekte openbare ruimte onder het gebouw. Het prismavormige volume wordt gecomprimeerd en opgetild in het midden, waardoor verbindingen en openbare pleinen aan beide zijden van het theater op straatniveau worden gecreëerd.

BIG_Nationaal-Theater-Albanie

Bezoekers en theaterliefhebbers kunnen het gebouw van beide kanten betreden of gewoon onder de boog van het gebouw blijven om te genieten van geïmproviseerde optredens en andere culturele evenementen.‘Het theater is opgevat als twee gebouwen met elkaar verbonden door de grote zaal: een voor het publiek en een voor de artiesten.

BIG_Nationaal-Theater-Albanie

Het theater verheft zich van de grond en creëert hiermee een toegangsluifel voor zowel het publiek als voor de uitvoerders. De boogvorm van het dak vormt een openlucht amfitheater met op de achtergrond de skyline van de stad, zo schrijft Bjarke Ingels in zijn persbericht. In het gebouw hebben bezoekers rechtstreeks toegang tot de ticketbalie die wordt geflankeerd door twee grote trappen die naar de foyer van het theater leiden. Vanaf daar kunnen gasten verder naar de grote zaal of naar kleinere zalen.

BIG_Nationaal-Theater-Albanie

De locatie dwingt het strikvormige volume aan de buitenkant: het hoofdauditorium bevindt zich in het midden, ingeklemd door ‘front of house’ activiteiten op het zuiden en alle ‘back-of-house’ activiteiten en diensten naar het noorden. De gevels aan elke kant van het gebouw onthullen het interieurprogramma aan voorbijgangers.

BIG_Nationaal-Theater-Albanie

Bjarke Ingels gaat verder in het persbericht: ‘de twee belangrijkste gevels van het Nationale Theater van Albanië worden opengemaakt om de ruimtes in het gebouw aan het publiek buiten te tonen. De ene kant onthult een foyer, een lounge, een bar en een restaurant, evenals twee experimentele podia aan voorbijgangers, zoals kamers in een poppenhuis. De andere kant onthult het hele deel van de backstage, zijpodia, onderpodium en lichttorens, waardoor de hele theatermachine wordt blootgesteld aan nieuwsgierige waarnemers. Waar een theater doorgaans pas in de vroege avond open zou zijn voor het publiek, wordt het nieuwe Albanese nationale podium een ​​spektakel van productie en prestaties gedurende de dag. ”

BIG_Nationaal-Theater-Albanie

Projectgegevens

Opdrachtgever: FUSHA LLC
Oppervlakte: 9,300 m2
Locatie: Tirana, Albanië
Partners:  Theatre Projects, SON Engineering & Construction

Ontwerp: Bjarke Ingels Group
Projectarchitecten: Bjarke Ingels, David Zahle
Projectleiders: Cat Huang, Lucas Carriere
Projectteam: Anton Ling, Carlos Surrinach, Izabella Banas, Jakub Klimes, Jinho Lee, Edda Steingrimsdottir, Dimitrie Grigorescu, Juhye Kim, Kei Atsumi, Kekoa Charlot, Kristoffer Negendahl, Liliana Cruz-Grimm, Matteo Dragone, Matteo Pavanello, Milyausha Garaeva, Nataly Timotheou, Ovidiu Munteanu, Sunwoong Choi, Tore Banke, Wei Yang, Yehezkiel Wiliardy, Yunzi Wang

BIG Nationaal theater Albanie


Meer resultaten van BIG (Bjarke Ingels Group)

 

Reageer op dit artikel