nieuws

Nieuwe terminal voor Rotterdam The Hague Airport

Architectuur

De terminal van Rotterdam The Hague Airport gaat de komende tijd flink op de schop. Het gebouw wordt aan platformzijde ruim tien meter uitgebouwd. In het kader van duurzaamheid zal het dak bedekt worden met mos sedum, wat voor een goede isolatie moet zorgen. Henk Moen van Moen & Van Oosten Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Nieuwe terminal voor Rotterdam The Hague Airport
Impressie: Moen & Van Oosten Architekten

De kracht van Rotterdam the Hague Airport ligt in de kleinschaligheid, de snelle doorlooptijd voor passagiers en efficiënte processen. Om deze sterke punten te handhaven en de passagiersbeleving op peil te houden, wordt de terminal ingrijpend verbouwd. Aan platformzijde wordt ruim tien meter uitgebouwd, een toevoeging van circa 1.000m2 aan volume. Daarnaast wordt zo’n 1.500m2 van het bestaande volume verbouwd.

De verbouwing lost drie belangrijke knelpunten op: de capaciteit van de security doorgang, de verwerking van de uitgaande ruimbagage en de gate ruimte achter de veiligheidscontrole. De nieuwe vertrekhal en een nieuw security filter garanderen een soepele doorstroom van passagiers. Ook wordt eenheid gebracht in het uiterlijk en de uitstraling van het gebouw aan de luchthavenkant.   In het ontwerp is rekening gehouden met (dag-)licht, een zakelijke en warme uitstraling, en met duurzaamheid van de luchthaven. Zo bindt de mossedum dakbedekking fijnstof. Ook draagt deze groene dakbedekking bij aan een stabielere binnentemperatuur.

In het dakvlak zijn twee dakterrassen uitgespaard. Een voor de airside horeca en een voor de landside horeca. Deze uitsparingen fungeren als trechters die het daglicht diep in de nieuwe vertrekhal brengen. Het dak van de uitbreiding is licht hellend. Hierdoor wordt het zicht van de hoger gelegen kantoren op airside niet belemmerd. Een van de gewaardeerde kwaliteiten van Rotterdam the Hague Airport is de warme, haast huiselijke sfeer. Deze kwaliteit blijft in het nieuwe plan zorgvuldig bewaard. De nieuwe airside gevel sluit naadloos aan op de bestaande aankomsthal. (Tekst: Moen & Van Oosten Architecten).

De vernieuwde terminal is naar verwachting in december 2018 klaar. Vanaf medio februari worden passagiers na de security check doorgesluisd naar de tijdelijke vertrekhal.

Reageer op dit artikel