nieuws

NEXT architects China krijgt Koningin Máxima op bezoek

Architectuur

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt aanstaande donderdag 8 februari het nieuwe kantoor van NEXT architects China in Beijing. Het bureau heeft vanaf 2005 naast de Amsterdamse vestiging, een kantoor in China onder leiding van John van de Water en Jiang Xiao Fei en is sinds vorig jaar gehuisvest in een voormalige staatsdrukkerij.

NEXT architects China krijgt Koningin Máxima op bezoek
Beeld: Het nieuwe kantoor van NEXT Architects China

Het nieuwe kantoor van NEXT China is gevestigd in een voormalige staatsdrukkerij: the People Education Press (PEP) en is een recent transformatieproject van het architectenbureau. PEP was verantwoordelijk voor de productie van het grootste deel van de schoolboeken in China. In 2015 verhuisde PEP haar productielocaties buiten de stad, en liet daarmee verschillende leegstaande fabrieken in het centrum achter. Bij de herontwikkeling van dit gebied, transformeerde NEXT de verouderde fabrieksgebouwen tot een creatieve hotspot van Beijing. Inmiddels vinden verschillende jonge creatieve bedrijven hier hun thuisbasis: online educatie startups, software bedrijven en web design bureaus.

Interieur

Het interieur van het kantoor weerspiegelt de visie van NEXT op creatieve processen: open, transparant en met veel ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Een kenmerkend element is de centrale trap, die kan worden gebruikt voor presentaties, overleggen of tentoonstellingen.
De hoogte van de voormalige industriële ruimte is benut en wordt een integraal onderdeel van het kantoor. Twee esdoorns groeien in het kantoor en de glazen overlegruimtes lijken te zweven in de ruimte. Originele materialen en details zijn zo veel mogelijk behouden.

Transformatie

PEP is niet het eerste transformatieproject van NEXT architects. In China was het architectenbureau verantwoordelijk voor de renovatie van het Urban Planning Museum in drie oude fabrieken in Chaoyang Park, Beijing. In de Shandong Feicheng regio werken de architecten aan de transformatie van een voormalig mijngebied van 255 km2 waar een masterplan gemaakt wordt voor de ontwikkeling van een nieuwe stad voor 700.000 inwoners.

NEXT staat internationaal bekend om projecten zoals de Lucky Knot in Changsha, China en het glazen paviljoen van het vernieuwde Rijksmuseum op Schiphol. Het bezoek van Koningin Maxima is onderdeel van het tweedaags werkbezoek dat het Koninklijk paar aan China brengt.

 

Meer lezen over NEXT Architects

Reageer op dit artikel