nieuws

MVRDV ontwerpt tribune voor historisch dorp- en rivierlandschap Shanghai

Architectuur

MVRDV is als winnaar uit de bus gekomen voor Dawn Bridge in de omgeving van Shanghai, een nieuwe 80 meter lange brug die dynamisch straatleven ruimte geeft door middel van een publiekstribune en aanlegplaatsen. De brug is gelegen nabij het historische dorp Zhujiajiao, tussen de beroemde Fangsheng Bridge en de minder opvallende Qingpu Road Bridge.

Toelichting: MVRDV

Dawn Bridge vormt een nieuwe voetgangers- en autoverbinding tussen de moderne bebouwing langs de Dianpu rivier en Zhujiajiao Old Town. De 24m brede brug is een signaal van de toekomst van het gebied, een ontwerp dat waarde toevoegt aan haar omgeving door het versterken van de maatschappelijke activiteiten langs de rivier.

MVRDV_DawnBridge

De brug ligt tussen nieuwe woonwijken aan de rand van het toeristische Zhujiajiao en dichtbij de historische Fangsheng Bridge, een monument uit 1571. De brug zorgt voor een relatie met de omgeving door het absorberen van het contextuele palet aan kleuren en materialen. Grijze daken verwijzen naar het grijze asfalt, terwijl witte muren worden uitgedrukt door de markante witte structuur van de brug. Het roodachtige hout dat gebruikt wordt voor de interieurs van huizen in de omliggende buurt vormt de inspiratie voor het voetgangersdek en de zitplaatsen, terwijl het groene water en de natuur worden gematerialiseerd in de vorm van bomen aan de bovenzijde van het dek, vergelijkbaar met degene die ook op de Fangsheng Bridge te zien zijn.

MVRDV_Dawnbridge

De aanlegplaatsen zijn tribunes die ervoor zorgen dat de voetgangers vanuit boten naar boven kunnen komen, en ze bieden daarnaast de mogelijkheid om bij het water te komen en te zitten. Het ontwerp voor de brug integreert dit naar de rivier en het netwerk van kanalen die Zhujiajiao vormen, waardoor activiteiten langs de rivieroevers worden gestimuleerd. Het rivierbedding is 80 meter breed, het blijft geheel vrij van permanente tussengelegen aanlegsteigers en andere belemmeringen voor de verkeersstromen. Naast het reduceren van de kans op overstromingen zorgt dit ook voor een soepele en rechte navigatie door de rivier.

Het winnende ontwerp van MVRDV werd geselecteerd door de gemeente Zhujiajiao en de realisatie zal naar verwachting plaatsvinden in de zomer van 2019.

Meer resultaten voor mvrdv

Foto's

Reageer op dit artikel