nieuws

MVRDV ontwerpt kristallen rots voor Esslingen (D)

Architectuur

The Milestone is een nieuw te bouwen 6.500m2 kantoor- en horecatoren die MVRDV in opdracht van ontwikkelaar RVI in het historische stadje Esslingen am Neckar gaat realiseren. Het gebouw kenmerkt zich door een deels interactieve reflecterende glazen gevel en een open midden waar de verschillende functies samenkomen. De gevel bevat informatie over de topografie, de mensen en de geschiedenis van het stadje en wordt lokaal al de ‘kristallen rots’ genoemd. MVRDV heeft in een wedstrijdachtige procedure drie opties aangeleverd waarvan één door de jury is gekozen. Het begin van de bouw wordt in 2020 verwacht.

MVRDV ontwerpt kristallen rots voor Esslingen (D)

The Milestone is een gebouw van 12 verdiepingen met een oppervlakte van 6500m2 en een panoramaterras voor bezoekers op het dak. De glazen gevel is bedrukt met een motief en in reliëf ontworpen, wat de topografie van Esslingen symboliseert en een kristallen rotsformatie op de gevel vormt. In het midden van het gebouw komt een open passage waaraan terrassen, conferentieruimtes en winkels liggen. Op de bovenverdiepingen worden moderne, flexibele kantoorruimtes ingericht die het nieuwe werken en een mix van wonen en werken mogelijk maken.

MVRDV_The Milestone_Esslingen

Op de gevel met gefrit glas zijn QR-codes geïntegreerd

De gevel, deels in reflecterend en deels in bedrukt glas als zonwering, heeft zonnepanelen om energie op te wekken en QR Codes die informatie over het landschap, de geschiedenis en de mensen van Esslingen bevat. De kristallen rotsformatie is ontworpen als een gepixelde landkaart van 40 meter hoog en is publiek toegankelijk via trappen en terrassen. Vanop het dakterras hebben de bezoekers een weids uitzicht over de rivier, de wijnbergen en de vallei van Esslingen. De gevel is een symbiose van de geschiedenis en een innovatieve toekomst met toegepaste technologieën die een voorbode zijn op de ambitie om het gebouw volledig zelfvoorzienend te maken. ’s Nachts, wanneer de gevel met de gepixelde landkaart verlicht wordt, heeft de stad er een lokaal monument bij.

MVRDV_The Milestone_Esslingen

Het gebouw bevindt zich naast het centraal station en toont de stad aan voorbijgangers

In Esslingen is er nog discussie over de hoogte van de toren, maar de burgemeester en de gemeenteraad steunen het project. Het huidige symbool van de stad is een oude schoorsteen van een voormalige messenfabriek waarop in grote letters de afkorting van de fabrieksnaam is geschilderd: DICK. In het Duits betekent dat niets meer dan ‘dik’ maar voor Angelsaksische toeristen is het een geliefd fotomoment.

De start van de bouw is gepland in 2020 en de komende twee jaar wordt het project verder ontwikkeld in een participatief proces met de bewoners van Esslingen.

Gegevens

Locagie: Esslingen, Duitsland
Opdrachtgever RVI, Duitsland
Oppervlakte: 6500 m2
Programma: Mixed-use gebouw met kantoren, bar en restaurant
Ontwerp: MVRDV: Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries
Ontwerpteam: Winy Maas, Markus Nagler, Tobias Tonch, Christine Sohar, Alessio Palmieri, Cheng Cai en Bartosz Kobylakiewicz
Renders: Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Luca Piattelli, Pavlos Ventouris
Images en tekst: MVRDV

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels