De muur staat op particulier terrein. NSB-leider Anton Mussert hield vanaf de Muur toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex zijn nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit.

Bedenkteken

Architectuurstudent Rick Abelen van de Technische Universiteit Eindhoven won onlangs een ontwerpwedstrijd, uitgeschreven, door de wetenschapswinkel van de Universiteit Wageningen, voor de toekomst van de Muur. Abelen ontwierp een plan om van het complex een ‘bedenkingscentrum’ te maken. ‘Geen gedenkteken maar een bedenkteken’. In een ondergronds museum zou een museum gewijd aan verraad ingericht kunnen worden, ‘een plek waaraan iedere Nederlandse middelbare scholier voor zijn bewustwording een keer een bezoek heeft gebracht’, zo schrijft Abelen in zijn ontwerptekst. 

In het ondergrondse auditorium kunnen tijdelijke exposities worden gehouden, die zijn gekoppeld aan ‘actuele samenlevingsvraagstukken zoals bijvoorbeeld de omgang met diversiteit of eigentijdse vormen van verraad’. Het museum moet de ‘foute symboliek’ van de plek laten zien. Abelen heeft er in zijn ontwerp rekening mee gehouden dat het complex geen ‘bedevaartoord voor rechtsextremisten’ moet worden.