Bouwstart Van der Valk Hotel Amsterdam door WAA

nieuws

Bouwstart Van der Valk Hotel Amsterdam door WAA

Architectuur

De bouw van het ontwerp van Wiel Arets Architects voor het Van der Valk Hotel in Amsterdam-Zuid is begonnen. Het nieuwe hotel, komt aan de zuidelijke rand van de Amsterdamse ringweg, de A10. Het gaat circa 240 kamers bevatten, verschillende cafés en restaurants, een vergadercentrum, een congreshal, een spa- en wellnesscentrum en een veelvoud aan terrassen met uitzicht op de omgeving en op Amsterdam.

Het hotel is gevestigd op een lange, braakliggende, driehoekige locatie tussen het zakendistrict van Amsterdam en Oud Zuid.  De eerste verdiepingen worden bezet door de parkeergarage. Op de begane grond komt een gedeeltelijke semi-lobby die is te bereiken via twee ingangen op straatniveau. Gevarieerde inkepingen in de gevel creëren overdekte ruimtes die gaan fungeren als luifels voor de gasten. De ingang aan de westkant gaat functioneren als overdekte auto-drop-off. Een oprit brengt de auto’s verder naar de parkeergarage.

Van der Valk Hotel Amsterdam door Wiel Arets Architects

Hoofdlobby

De hoofdlobby komt op de vijfde etage, een fractie hoger dan het groene geluidsscherm dat loodrecht op de snelweg staat, waardoor vrij uitzicht in alle richtingen gewaarborgd blijft en ook op de groene muur. Deze groene muur is bedoeld als tuin met een waterkanaal. Een enorm led-scherm van 15 x 5 meter bedekt de muur tegenover de hoofdingang van de auto’s. Deze hoofdlobby, opgezet als atrium met een monumentale trap, is voorzien van verschillende terrassen waarvan die op de noordkant is ingekort. Op dezelfde verdieping komen twee grote restaurants. Op de zesde verdieping komen de zakelijke vergaderruimtes/conferentieruimte voorzien van een eigen terras.

Van der Valk Hotel Amsterdam door Wiel Arets Architects

Kamers

De 240 hotelkamers bevinden zich op de acht verdiepingen boven het businesscentrum. Meanderend van de monumentale trap in het atrium lopen drie afzonderlijke gangen uit naar het noorden, westen en oosten waarmee de kamers van het hotel uitzicht bieden in alle richtingen. Het spa- en wellnesscentrum, met zwembad, van het hotel bevindt zich in het noordwestelijke deel van de bovenste verdieping. Elke hotelkamer is ruim opgezet met warme materialen voor een huiselijk gevoel. Langs de randen van de ramen in elke kamer is zitgelegenheid ingebouwd.

Projectgegevens

Van der Valk Hotel
Locatie: Tommaso, Albinonistraat 200, Amsterdam
Oppervlakte: 26.000 m2
Ontwerpdatum: 2014-2017
Oplevering: 2019-2020
Projectteam: Wiel Arets, Joris van den hoogen, Jochem Homminga, Jos Beekhuizen
Medewerkers: Louise Bjørk, Jelle Homburg, Bram van Grinsven
Opdrachtgever: Van der Valk
Adviseurs: Pieters Bouwtechniek, Linthorst Techniek, Deerns

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels