nieuws

Amanda Levete en Madelon Vriesendorp krijgen Engelse onderscheiding

Architectuur

Amanda Levete, mede-oprichter van Future Systems is de winnaar van de AJ/AR Jane Drew Prize 2018. Zij krijgt, volgens de jury, de prijs voor haar onderscheidende werk. Madelon Vriesendorp, mede-oprichter van OMA krijgt de 2018 Ada Louise Huxtable Prize als ‘erkenning voor haar buitengewone bijdrage aan de verbeeldingskracht van architectuur ‘.

Amanda Levete en Madelon Vriesendorp krijgen Engelse onderscheiding
Amanda Levete wint de Jane Drew Prize 2017

De architectuurwereld maakte kennis met Amanda Levete door het ontwerp dat zij samen met haar echtgenoot, Jan Kaplicky, maakte voor het Lord’s Media Centre. Het project won in 1999 de RIBA Stirling Prize. Daarna startte zij haar solocarrière en richtte AL_A op. Het bureau is bekend van het Museum of Art, Architecture and Technology in Lissabon uit 2016 en van de nieuwe binnenplaats van de V&A en de Sainsbury Gallery die vorig jaar werd geopend. Beide projecten beschikken over complexe keramische tegels en open openbare ruimtes, hetgeen de fascinatie van Levete voor de sensualiteit van materialen weerspiegelt en haar zorg voor de voorziening van sociale ruimte in steden.

The Sackler Courtyard door AL_A

The Sackler Courtyard door AL_A. Bron: Hufton + Crow

Lopende opdrachten zijn onder meer de verbouwing van de Parijse Galeries Lafayette Haussmann in Parijs, een nieuw centrum voor de liefdadigheidsinstelling Maggie’s in Southampton en de World Trade Center-moskee in Abu Dhabi.

Madelon Vriesendorp

De Nederlandse kunstenaar Madelon Vriesendorp werd uitgeroepen tot winnaar van de Ada Louise Huxtable Prize van 2018, een prijs voor personen (vrouwen) die werkzaam zijn in de bredere architecturale sector en die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de architectuur en de gebouwde omgeving. Vriesendorp is bekend haar prachtige schilderijen, waarvan sommige Rem Koolhaas ‘boek Delirious New York illustreerden. Vriesendorp is mede-oprichter van het Bureau voor Metropolitane Architectuur (OMA) met Koolhaas en Elia en Zoe Zenghelis in 1972 voordat zij zich concentreerde op het ontwerp van kostuums, voorwerpen, illustraties, tentoonstellingen en korte verhalen.

Madelon Vriesendorp

Madelon Vriesendorp

Jane Drew Prize

Levete is de zevende winnaar van de gerevitaliseerde Jane Drew Prize, een prijs die een architectonische ontwerper erkent en die, door hun werk en toewijding tot het ontwerpen van topkwaliteit, het profiel van vrouwen in de architectuur heeft verhoogd.
Als gedreven pleitbezorger voor vrouwen in een door mannen gedomineerd beroep studeerde Jane Drew in 1929 af van de Architectural Association in een beroep dat niet aantrekkelijk was voor vrouwen. Ze begon haar eigen praktijk na de Tweede Wereldoorlog en haar werk speelde een belangrijke rol bij de introductie van de moderne beweging in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan het onverschrokken vrouwelijke icoon Denise Scott Brown, die nog steeds vecht tegen een cultuur waarin haar echtgenoot en partner Robert Venturi belangrijker wordt geacht.  Eerdere winnaars waren Odile Decq, de oprichters van Grafton Architects Yvonne Farrell en Shelley McNamara, Zaha Hadid, Kathryn Findlay van Ushida Findlay en Eva Jiřičná.

Ada Louise Huxtable Prize

Ada Louise Huxtable maakte geschiedenis door de eerste fulltime architectuurcriticus te zijn bij een Amerikaanse krant toen ze lid werd van de New York Times en ontving later de eerste Pulitzer Prize for Criticism in 1970. Beeldhouwer Rachel Whiteread won de prijs voor in 2017. 
Bron: Architects Journal
Reageer op dit artikel