nieuws

MVRDV wint prijsvraag multifunctioneel gebouw Moskou

Architectuur

GK Osnova heeft MVRDV aangewezen als winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd voor het multifunctionele complex dat gebouwd wordt in het centrum van Moskou. Silhouette is geïnspireerd op de naburige constructivistische gebouwen en is een nieuw 52.000m2 hedendaags multifunctioneel complex welke vorm en materialiteit in haar ontwerp verkent. Het nieuwe complex, gekenmerkt door commerciële faciliteiten, luxueuze woningen en hedendaagse architectuur, wordt midden in het centrum van Moskou gerealiseerd.

MVRDV wint prijsvraag multifunctioneel gebouw Moskou
Silhouette is een nieuwe woonwijk welke toegevoegd wordt aan het sterke karakter van Moskou’s centrale ring. Impressies: MVRDV

Het gebouw komt aan aan belangrijke zichtlocatie, de hoek van Academician Sakharov Avenue en de Sadovaya-Spasstayastraat, in de buurt van projecten van Le Corbusier (Tsentrosoyuz Gebouw) en de deconstructivist Alexey Shchusevand (ministerie van landbouw). Met een hoogte tot achtenzeventig meter biedt het complex bijzondere uitzichten van Moskou’s skyline en voegt het een gedurfd nieuwe karakter toe aan het bestaande silhouet van de stad.

MVRDV_Moskou_Silhouette_Beeld_MVDRV

Het rode gebouw is een abstractie van de silhouetten die ontstaan door de klassieke gebouwen welke terug te vinden zijn in de stad.

“Silhouette is echt een abstractie van de silhouetten die ontstaan door de klassieke gebouwen welke terug te vinden zijn in de stad,” aldus Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “De combinatie van twee grote en warm getinte gebouwen die niet alleen een symbolische toegangspoort tot het stadscentrum zijn, maar tegelijk ook huiselijke woningen en fijne werkruimtes met een levendig programma op de begane grond bieden waar iedereen van kan genieten.”

Het 52.000m2 grote complex zal bestaan uit luxe appartementen, een sportcentrum, flexibele werkplekken en een evenementenruimte. De bovenste verdiepingen zijn geschikt voor appartementen in een verscheidenheid aan typologieën en maten, waarvan de grootste zich in de hoeken bevinden met een panoramisch uitzicht in alle richtingen. Het ondergrondse programma bestaat uit een supermarkt en een parkeerplaats die gebruikt zal worden door zowelbezoekers als bewoners.

MVRDV_Moskou_Silhouette

De gestapelde lagen van marmer en travertijn zoeken visueel interactie met de omgeving als een subtiel moirépatroon

Een modulair systeem zorgt voor een verscheidenheid aan vormen en inrichting van de typologieën, terwijl dit tegelijkertijd ook compacte en ruime appartementen mogelijk maakt. Het gebouw is zodanig vormgegeven dat er opvallende entrees, een schuin aflopend dak-volume en een fijn uitzicht over de stad ontstaan. Sculpturale ingrepen zijn verricht aan de bovenkant en onderkant van de gevel om bepaalde functies te huisvesten en waar bepaalde kwaliteiten met betrekking tot de relatie binnen en buitenruimte van het gebouw dit nodig maken.

MVRDV_Moskou_modulair_systeem

Een modulair systeem zorgt voor een verscheidenheid aan vormen en inrichting van de typologieën

Het patroon van de gebouwverdiepingen is gemanipuleerd door de verschillende vensters die reageren op hun positie binnen de gevel. De rode keramische gevel is voorzien van een subtiel gradiënt van vensterformaten welke een dialoog aangaat met de vorm van het hele gebouw. De afzonderlijke rode kleur van de gevel heeft niet alleen betrekking op de naburige constructivistische gebouwen, maar bevestigt ook haar karakter als warm en uitnodigende plek om te wonen.

Het architecturale concept werd gekozen als het beste voorstel en won de gesloten competitie, gehouden door GK Osnova.

Resultaten voor ‘mvrdv’

Reageer op dit artikel