nieuws

Leeuwarden-Fryslân is een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa

Architectuur

Dit jaar is Leeuwarden-Fryslân de culturele hoofdstad van Europa. Met grote en kleine evenementen hebben de Friezen een afwisselend programma neergezet. De redactie selecteert alvast een aantal onderdelen om naar uit te kijken.

Abe Bonnema Experience 2018 – Legacy of an architect

Bovenin de Achmeatoren, naar ontwerp van Abe Bonnema, staat midden in het centrum van Leeuwarden. Het hele jaar is de Panoramazaal op zaterdag geopend voor het publiek. Vanaf hier zien bezoekers niet alleen de Culturele Hoofdstad aan hun voeten liggen, maar krijgen ze ook meer inzicht in het werk van Abe Bonnema. De tentoonstelling ‘Legacy of an architect geeft een overzicht van het werk van de Friese architect.

Elke zaterdag tussen 10:30 en 15:00. Tickets zijn online te bestellen. 

De Achmeatoren in Leeuwarden, ontworpen door Abe Bonnema

De Achmeatoren in Leeuwarden, ontworpen door Abe Bonnema

Workshop Ecokathedraal denken en werken

Louis G. le Roy (1924-2012) pleitte voor de herwaardering van de natuur in onze directe omgeving. Door de openbare ruimte op natuurlijke manier te ontwikkelen, ontstaat volgens Le Roy een waardevol ecologisch netwerk. Dit komt naar voren in zijn eigen werk, waarbij hij benadrukt slechts het begin te maken en de komende generaties het werk voort laat zetten.

Op negen woensdagen in 2018 organiseert de Stichting TIJD een workshop, waarbij bezoekers meer leren over het gedachtegoed van Le Roy en dit vervolgens zelf in de praktijk brengen.

19 september, 3 oktober, 7 november en 28 november 2018. Aanmelden voor de workshop kan via Ecokathedraal

Tuin van Le Roy in Heerenveen Midden

Tuin van Le Roy in Heerenveen Midden

Places of Hope: pionieren voor een nieuwe toekomst

Hoe kunnen we de uitdagingen van de 21e eeuw te lijf gaan? De tentoonstelling Places of Hope neemt je mee naar bijzondere plekken in Nederland, waar mensen in harmonie samenleven met de natuur. Curatoren Maarten Hajer en Michiel van Iersel brengen verschillende ‘landmakers’ in beeld die met eigen initiatieven werken aan het Nederland van morgen.

Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag (tot en met 25 november) tussen 12:00 en 18:00. Meer informatie via Places of Hope

Places of Hope is te zien in de Kanselarij

Places of Hope is te zien in de Kanselarij

Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg

Wil je daarnaast nog wat van de moderne architectuur in Leeuwarden zien? Ga dan langs bij het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg.

Het zacht glooiende dak van het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg wordt volledig gedragen door de geïsoleerde glazen wanden, foto Iwan Baan

Reageer op dit artikel