nieuws

De Voortuinen ontwikkelt met nieuw woontorentypologie

Architectuur

TANK transformeert het voormalig ING kantoor aan de rand van het Westerpark in woontoren De Voortuinen. De woontoren dankt zijn naam aan de grootse privé terrassen die als toegang voor de woningen dienen. Voor het gebouw ontwikkelde TANK een innovatieve ontsluitingstypologie. Door de nieuwe routing vanaf straatniveau naar de appartementen verdwijnt de centrale ontsluitingskern uit het gebouw en wordt efficiënter met de vierkante meters omgegaan.

De Voortuinen ontwikkelt met nieuw woontorentypologie

Ieder appartement heeft zijn eigen ‘voortuin’: een royaal terras dat als entree naar het appartement dient. De liften, welke zich oorspronkelijk in de kern van het gebouw bevonden, zijn verplaatst naar de gevel van het gebouw. Hierdoor zijn alle interne gangen en een centrale lobby overbodig geworden. Bewoners lopen direct hun appartement in vanuit het liftportaal. De badkamers en bergingen bevinden zich in de voormalige liftschachten en trappenhuizen.

Dat alle vertrekken direct te betreden zijn vanuit de private voortuin, maakt de woningen op tal van manieren in te delen en te gebruiken. Het is heel eenvoudig een deel van de woning als zelfstandige studio te verhuren, of bijvoorbeeld als kantoor te gebruiken. De extra voordeur maakt het mogelijk om het appartement zelfstandig te maken. In het geval van gezinsuitbreiding is die ruimte gemakkelijk weer bij de woning te betrekken.

VOORTUINEN-designbyTANK-01

Honderd bomen

Alle twaalf verdiepingen worden voorzien van tien plantenbakken met elk een kuub aarde waar grote planten, struiken en zelfs bomen in zullen groeien. Deze stalen plantenbakken vormen een integraal onder van de constructie van de Voortuinen. Een irrigatie systeem verdeelt het regenwater dat op het dak wordt verzameld en bewatert zo de bomen. Deze ‘ecologische verdichting’ draagt bij aan de koeling van het gebouw en aan zuivering van de lucht.

VOORTUINEN-designbyTANK-01

Hergebruik

Hoewel het oude ING-kantoor aan het Westerpark een complete metamorfose ondergaat, blijft het casco van het huidige gebouw bestaan en vormt zelfs een karakteristiek detail in iedere woning. De transformatie van het pand is niet allen een bijzondere stap in de ontwikkeling van Westerpark West, dat de komende jaren in een aantrekkelijke woonwijk verandert, maar vormt ook het fundament voor een belangrijke transformatie naar de nieuwe gebouwtypologie van kernloze en flexibele gebouwen waarvoor het architectenbureau later dit jaar een octrooi krijgt.

Lees ook:  TANK vraagt octrooi aan op woontorentypologie

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels