nieuws

Boeren, burgers en buitenlui thema Open Monumentendag

Architectuur

Natuurmonumenten opent de deuren van dertig cultuurhistorische gebouwen in haar natuurgebieden tijdens de Open Monumentendag op 9 en 10 september. Dit jaar staat het thema Boeren, Burgers en Buitenlui centraal. De verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens rondleidingen, excursies en demonstraties in landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Boeren, burgers en buitenlui thema Open Monumentendag
Watertoren Sint Jansklooster Wieden. Fotograaf Henk van der Veen

Wandel bijvoorbeeld mee met de boswachter en laat je net als Henriette Roland Holst en haar beroemde gasten inspireren door de prachtige Oude Buisse Heide. De rijk uitgevoerde herenkamer vormt het middelpunt van deze streekeigen hoeve uit 1809. Tot diep in de nacht werd hier door het echtpaar Roland-Holst en hun gasten gediscussieerd over kunst en cultuur, politiek en maatschappij. Op het landgoed deden ze inspiratie op en is veel kunst en poëzie gemaakt. ’s Zomers kwamen tal van beroemdheden over de vloer, zoals architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop, dichter Herman Gorter en politicus Willem Drees.

Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt zo’n 2600 bouwwerken. Hieronder zijn 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het cultureel erfgoed van Natuurmonumenten. Bijna 500 bouwwerken zijn als monument beschermd..

Kijk hier voor het complete overzicht van locaties en activiteiten

Reageer op dit artikel