nieuws

Short stay in Haagse Toren van Oud

Architectuur

De leegstaande Toren van Oud in de internationale zone van Den Haag wordt getransformeerd naar een short stay appartementencomplex. Daarmee heeft het Haagse stadsbestuur ingestemd.

Short stay in Haagse Toren van Oud

Dat blijkt uit een op de website van gemeente Den Haag gepubliceerd document. Het 65 meter hoge gebouw uit 1963 aan Catsheuvel 4-18 staat sinds 2010 leeg. Tussen 2004 en 2010 woonden er studenten in het gebouw naast het World Forum in de wijk Zorgvliet. Ontwikkelaar Aan de voet van de toren staat een eenlaags plintgebouw, waarin vroeger de technische installaties van het Congresgebouw zaten. De schoorsteenschacht en de plint zijn eigendom van de gemeente Den Haag.

Met de herontwikkeling van de Toren worden 38 shortstay-appartementen (of later door samenvoeging 26 appartementen), 636 m2 bvo voor horeca, twee vergaderzalen, lobbyreceptie, ontvangst en twaalf parkeerplaatsen in een parkeergarage gerealiseerd. Aan de zijde van de Catsheuvel wordt een deel van openbare ruimte betrokken in de herontwikkeling voor het creëren van een patio en een duinlandschap. De toren wordt een verdieping hoger en aan alle zijden 1 meter breder. Hoewel de buitengevel volledig nieuw wordt, blijft de architectuur van de Toren nagenoeg onveranderd.

Shortstay-appartementen voorzien volgens het stadsbestuur in een behoefte in de internationale zone. Bij de internationale instellingen in de omgeving werken veel expats die voor korte tijd op projectbasis werkzaam zijn in Den Haag. De ontwikkelaar zal vanaf dit najaar het plintgebouw slopen. De oplevering is begin 2019 gepland. In het hele World Forumgebied wordt de buitenruimte vernieuwd. Er komt een wandelpromenade met natuursteen en duinbeplanting, die loopt vanaf het Churchillplein, langs het congresgebouw, over de plint van de Toren, Catsheuvel tot aan het Omniversum.

Reageer op dit artikel