nieuws

Orange Architects wint tender Kavel 42A IJburg Amsterdam

Architectuur

Orange Architects wint met het ontwerp ‘Jonas’ de tender voor Kavel 42A, gelegen in het hart van de haven van IJburg in Amsterdam. Het ontwerp voor in totaal 29.000 m2 aan mix-use programma is gemaakt in opdracht van Amvest en is in samenwerking met Site urban development, ABT, Felixx landscape architects en Floor Ziegler tot stand gekomen.

Orange Architects wint tender Kavel 42A IJburg Amsterdam
Zicht vanaf het noorden. Het gebouw krijgt na oplevering het hoogst haalbare duurzaamheidscertifi caat (Breeam outstanding).

Jonas refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behagelijkheid in een ‘groot lichaam’.  Het gebouw geeft vorm aan de thema’s op de locatie; water, kade en maritiem ambacht.

Het zwarthouten gebouw met onregelmatige openingen creëert een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. De houten latten zijn gebrand, wat het hout verduurzaamt en een karakteristiek uiterlijk geeft. De gevel is opgetrokken, het volume is diamantvormig.

Orange Architects Jonas Amsterdam IJburg

Publieke huiskamer

Interieur

De surrealistische binnenkant is gastvrij en warm en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het ruimtelijk concept hiervoor is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd. Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het gevraagde woningprogramma, met in totaal 250 appartementen, in de ‘huid’ van het gebouw zit.

In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand. Voorzieningen met een  duidelijk duurzaam-, community-, of IJburgs profiiel.

Door de verschillende collectieve ruimtes in en om het gebouw – de rots, het plein, het zwembad, de huiskamer, de canyon, het bos, het bergpad, het strand en de mirador aaneen te schakelen ontstaat een bijzondere leef- en verblijfwereld. Deze is niet alleen toegankelijk voor de bewoners maar deels ook voor IJburgers die het gebouw bezoeken. De huiskamer en het bos zijn publiek toegankelijk. Overdag is de canyon te bezoeken en kan iedereen door het gebouw het rondje om de haven maken. In de zomer zijn het gebouw en de omliggende ruimtes de basis voor allerlei activiteiten.

Projectgegevens

Client AMVEST
Competitie team ABT, Felixx, Floor Ziegle, Orange Architects, Site
Ontwerp Orange Architects
Ontwerp team Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Gloria Caiti, Kristina Jasutiene, Paul Kierkels, Casper van Leeuwen, Manuel Magnaguagno, Misa Marinovik, Niek van der Putten,Erika Ruiz, Elena Staskute en Marco Stecca
Oppervlakte 29.000 m2
Datum June 2017

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels