nieuws

International Design & Health Academy Award voor EGM en dJGA

Architectuur

Nederlands succes in Wenen bij de uitreiking van de International Academy Awards tijdens het 12e Design & Health World Congress 2017. EGM architecten kreeg samen met Suzanne Holtz Studio de Award in de categorie Mental Healthcare voor de Radboudumc Kliniek Psychiatrie. dJGA kreeg de onderscheiding voor het nieuwe radiotherapiecentrum Haaglanden Medisch.

International Design & Health Academy Award voor EGM en dJGA
Radboud afdeling psychiatrie. Foto: Matthijs Borghgraef

Het ontwerp van EGM voor de Radboudumc Kliniek Psychiatrie kreeg in Wenen de hoogste onderscheiding in de categorie Mental Healthcare. Volgen de jury creëert het ontwerp op slimme wijze veiligheid en ‘well being’ voor patiënt én zorgprofessional in een opvallend prettige helende sfeer.

RadboudUMC Suzanne Holtz Studio

Lees ook: Verslag projectbezoek Radboudumc

SMART-building

Na vijfentwintig jaar voldeed de Kliniek Psychiatrie niet langer aan de zorgvisie en ambities van het Radboudumc. EGM transformeerde de verouderde kliniek in een duurzame innovatieve psychiatrische zorgomgeving voor de meest kwetsbare doelgroep: patiënten met complexe psychiatrische én lichamelijke aandoeningen. De donkere kliniek is zorgvuldig gerenoveerd tot een huiselijke, overzichtelijke- en sfeervolle omgeving met veel daglicht, een comfortabel binnenklimaat en verschillende gradaties van privacy.

Lees ook: Suzanne Holtz internationaal onderscheiden met Radboudumc

In de Architect van september 2016 is een uitgebreide projectbespreking opgenomen over de Kliniek Psychiatrie van het Radboudumc

dJGA_Radiotherapie DenHaag Medisch Centrum
dJGA Haaglanden Medisch. Foto: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

 dJGA eveneens onderscheiden

De Jong Gortemaker Algra architecten kreeg eveneens een Academy Award 2017. Zij kregen de onderscheiding voor het nieuwe radiotherapiecentrum voor Haaglanden Medisch. Het radiotherapiecentrum is de winnaar in de categorie onder 40.000 m2.

Het nieuwe radiotherapiecentrum van Haaglanden MC locatie Antoniushove concentreert verschillende oncologische zorg op één plek. Hiervoor zijn binnen een gebouw van ca. 4.500 m2, zeven bestralingsruimtes geplaatst waarvan 2 casco zijn opgeleverd voor toekomstig gebruik. Verder zijn er binnen het gebouw patiëntenfuncties en kantoren gevestigd.

De award focust zich op ontwerpen die ‘salutogenic designed’ zijn. Hierbij staat het welzijn van zowel patiënten als staf centraal. Het radiotherapiecentrum heeft hieraan een positieve invulling gegeven. Vaak wordt voor een ondergrondse oplossing  gekozen bij oncologische functies, voor met name de bestralingsruimten. Dit vanwege de zwaarte van het benodigde beton en de gevoeligheid van de apparatuur. Hierdoor kwam het voor dat personeel alleen tijdens pauzes daglicht kon ervaren.

dJGA_Radiotherapie_Haaglanden_Medisch

Foto: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

HMC heeft echter gekozen voor een gezonde omgeving voor patiënt en staf. Dit is binnen het gebouw bereikt door de bestralingsruimten bovengronds te plaatsen en veel daglicht naar binnen te laten. Ook is er gezorgd voor voldoende zicht op groen. Niet alleen voor de gebruikers van het gebouw zelf, maar ook voor de gebruikers van de naast gelegen gebouwen. Deze kijken nu uit op gegolft dakvlak bedekt met mos-sedum.

De bureaus wonnen eerder een Design & Health International Academy Award Award. Lees ook: Internationale onderscheiding voor dJGA en EGM

Reageer op dit artikel