nieuws

Hans van Beek blikt terug op zijn tijd bij Atelier PRO (1976-2014)

Architectuur

Hans van Beek was jaren lang het boegbeeld van het Haagse architectenbureau Atelier PRO. Drie jaar geleden nam hij afscheid, vorige week werd een kloek boek gepresenteerd waarin een overzicht wordt gegeven van man’s projecten. Maar vooral is ‘Kracht door wisselwerking’ een boeiend kijkje achter de schermen.

Hans van Beek blikt terug op zijn tijd bij Atelier PRO (1976-2014)

Hans van Beek richtte in 1976 samen met zijn leermeester Sjoerd Schamhart en zijn collega’s Cees Nieuwenkamp en Ernst Verheij architectenbureau PRO op. Afgelopen week werd het boek ‘Kracht door wisselwerking’ gepresenteerd, met een chronologisch overzicht van alle projecten van Hans van Beek, voor en tijdens atelier PRO.

Van stadsvernieuwing naar stedelijke vernieuwing

Alle bekende projecten passeren de revue, van de bureauhuisvesting aan de Kerkhoflaan te Den Haag tot het Entrepot West in Amsterdam, van de Haagse Hogeschool tot het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Van Beek’s laatste en vermoedelijk ook belangrijkste werk. Van Beek’s Atelier PRO is begonnen in en komt  voort uit de stadsvernieuwingscultuur van de jaren 70, maar wist de omslag naar stedelijke vernieuwing in het laatste anderhalf decennium van de vorige eeuw moeiteloos te maken. Dat is in grote mate de verdienste van Hans van Beek.

Kijkje achter de schermen

Het boek is geschreven door historicus Marcel Teunissen die zijn opdrachtgevers aan het woord laat, maar in de eerste plaats Hans van Beek zelf. De lezer krijgt een onthullend kijkje achter de schermen van de architectenbureaus Sj. Schamhart, PRO en atelier PRO. Van Beek blijkt een rasverteller te zijn, vooral over die factoren en condities die aan de projecten niet afleesbaar zijn, maar wel bepalend zijn voor de totstandkoming ervan.

Whodunnit

Op dit punt wordt het spannend en leest het boek haast als een ‘whodunnit’. Zo maar een voorbeeld. Ergens halverwege het boek wordt de architect 65 jaar. Het wordt gevierd met een bureaufeest waarop van Beek een feestbundel aangeboden. De bijdragen aan dit Liber Amicorum zijn uitgebreid terug te vinden in het boek.

Wereld aan zijn voeten

Voor Van Beek kan de wereld er op dat moment haast niet mooier uitzien. Hij is net begonnen aan het Meander project dat de bekroning van zijn werk moet worden. Zijn eerdere voornemen af te gaan bouwen, zet hij daarom op een laag pitje. Het ziekenhuis gaat al zijn aandacht opeisen. Het kan ook, want hij heeft de dagelijkse leiding van het bureau overgedragen aan zijn talentvolle opvolgers.

Gas geven

Dan meldt Van Beek laconiek, dat twee weken Leon Thier, zijn maatje en partner incrime bij PRO, houder van de feestrede bij zijn 65ste verjaardag, hem totaal onverwacht om een gesprek verzoekt. Hoe dat is afgelopen moet u zelf maar lezen. Van Beek’s reactie is echter karakteristiek: hij realiseert zich na Thier’s mededeling dat een tussensprint nodig is en dat hij geen gas kan minderen maar juist gas moet geven.

Verplichte lectuur

Juist deze boeiende inkijkjes in de keuken van een van Nederlands meest gevierde architectenbureaus van de afgelopen jaren maakt ‘Kracht door Wisselwerking’ tot verplichte lectuur voor de architectuur liefhebbers.

Reageer op dit artikel