nieuws

Stadsbuurt Proeftuin Erasmusveld Den Haag uit de startblokken

Architectuur

Aan de Noordweg in Den Haag zijn woensdagavond de plannen en woonideeën gepresenteerd voor ‘Proeftuin Erasmus’. Dit initiatief in Den Haag-Zuidwest moet dé duurzame stadsbuurt in de gemeente worden door onder andere de bouw van ongeveer 350 energiezuinige woningen en vijf tiny houses. Ook komen er veel gedeelde ruimtes en gaan de bewoners gebruikmaken van deelauto’s en deeltuinen.

Stadsbuurt Proeftuin Erasmusveld Den Haag uit de startblokken

Met ‘Proeftuin Erasmusveld’ wordt de herontwikkeling aangeduid van voormalige volkstuincomplexen tot een nieuwe buurt met circa 350 woningen, aan de rand van Den Haag. De wijk wordt ontwikkeld met energiezuinige woningen en collectieve tuinen. Bovendien kenmerken deel-auto’s en een energiecoöperatie van en voor bewoners de wijk. Het woonconcept is gestoeld op het bijzondere karakter en het  verleden van de locatie, die onderdeel uitmaakt van een ecologische zone en grenst aan volkstuinen en sportvelden.

‘Dit plan is anders dan andere plannen’, legt Bas Kalter uit. Hij is junior-ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar BPD, onderdeel van Ontwikkelcombinatie Wateringse Veld (OCWV). Dat is een samenwerkingsverband van BPD Ontwikkeling en de Gemeente Den Haag.’Het wordt een wijk waar je samen dingen kan doen, maar ook je privacy hebt. Daarnaast wordt er echt ingezet op een duurzame wijk.’

tiny house woonpionier

Tiny House van Woonpioniers

Tiny houses

Onderdeel van de proeftuin is de tijdelijke komst van vijf tiny houses geplaatst door Woonpioniers. Het team van  Arthur van der Lee (Mixed Media Artist), Daniël Venneman (Architect) en Jelte Glas (Bouwinnovator) Ze worden voor twee jaar geplaatst. Daarna wordt gekeken of ze kunnen terugkeren op een andere plek.

De eerste honderd energiezuinige woningen van de 350 woningen gaan begin volgend jaar in de verkoop. Ze kosten tussen de twee à vier ton.

Bron: Omroep West

Reageer op dit artikel