nieuws

Tijdelijk parkje naast Markthal wordt opgeofferd

Architectuur

Het veelvuldig gebruikte grasparkje naast de Markthal in Rotterdam is onderwerp van een discussie zo schrijft het AD op haar site. Nu bekend is geworden dat het stukje grond alsnog wordt bebouwd met het project Rotta Nova zijn de reacties niet van de lucht, vooral op sociale media.

Tijdelijk parkje naast Markthal wordt opgeofferd
Het ontwerp van Van Dongen

Het AD meldde deze week dat het project Rotta Nova, dat jarenlang heeft stilgelegen, definitief doorgaat. De gemeente heeft met de Van Herk Groep (eigenaar van de grond) overeenstemming bereikt over de komst van een dubbele woontoren met 250 tot 300 appartementen. De hoogte: 70 meter.

Daarmee is een eind gekomen aan een langslepend conflict. De Van Herk Groep wilde een gebouw met 594 kleine, goedkope woningen neerzetten. De gemeente ging niet akkoord en verlangde luxe woningen op de ‘A-locatie naast de Markthal’. De rechter stelde de gemeente vorig jaar in het gelijk.

Rotta Nova Van Dongen

Het ontwerp van Frits van Dongen

Oorspronkelijke ontwerp

Opvallend is dat de ontwikkelaar het eerste ontwerp van Rotta Nova uit de kast heeft gehaald, namelijk dat van de Amsterdamse architect Frits van Dongen. Maar de twee getrapte woontorens sneuvelden tijdens de crisis. Het was te duur en werd vervangen door een minder prijzig plan van de Rotterdamse architect Sjoerd Berghuis.

Winnaars en verliezers

Van Dongen is blij met de beslissing van de gemeente. “We wilden het mooiste gebouw van Rotterdam. maken. Sneu om te zien dat het was verworden tot totaal iets anders. Het is een eer om weer met deze locatie aan de slag te gaan.’’ Het ontwerp zal in grote lijnen hetzelfde blijven, zegt hij. Wel wordt de kleur ‘lichter en vrolijker”.

Minder blij is Sjoerd Berghuis. Zijn ontwerp is aan de kant geschoven door de gemeente. Hij zegt hierover “Het is lullig gegaan, maar ik ga er geen heisa van maken. Ik heb gelukkig nog veel mooie opdrachten in Rotterdam.”

Rotta Nova Rotterdam door Sjoerd Berghuis

Het ontwerp van Sjoerd Berghuis

Grasveldje

Dat betekent het eind van het grasveldje, dat in 2014 is aangelegd om de lege bouwput een prettiger aanzicht te geven. De plek werd zelfs verfraaid met ‘havenkunstwerken’, die vooral dienst doen als klimrek. Een tijdelijk parkje, zo is altijd gezegd, maar wel eentje waar Rotterdammers zich aan zijn gaan hechten.

Als alles volgens plan verloopt, begint de bouw eind 2018.

Lees meer bij de bron

Verder lezen:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels