nieuws

Theater aan de Rijn en Sint Petersgasthuis winnaars Willem Diehlprijs 2017

Architectuur

Op 1 juni werd tijdens de zestiende Nacht van de Architectuur de Willem Diehlprijs 2017 uitgereikt, de tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem. Het Theater aan de Rijn, een project van NEXIT Architecten in opdracht van Theater aan de Rijn/Generale Oost, is de winnaar van de vakjuryprijs. Publiekswinnaar is het Sint Petersgasthuis, een project van Hurenkamp Architecten en Studio Kees Marcelis in opdracht van Steunstichting Arnhemse Gasthuizen, dat de meeste stemmen ontving.

Theater aan de Rijn en Sint Petersgasthuis winnaars Willem Diehlprijs 2017

In het juryrapport wordt het Theater aan de Rijn geprezen omdat het niet is ‘herbestemd maar doorbestemd’. ‘Met een klein budget, maar met veel visie is het negentiende-eeuwse theaterpand nieuw leven ingeblazen. De voornaamste toevoeging is de grotendeels glazen uitbouw, die dienst doet als entree, foyer en trappenhuis. Hierdoor is het gebouw nu georiënteerd op het zuiden. Het theater, dat voorheen alleen toegankelijk was via een steeg aan de Rijnstraat, is door deze 180 graden draai aanzienlijk opener en zichtbaarder geworden. Dat is op een slimme en smaakvolle manier gebeurd in goede samenwerking tussen architect en opdrachtgever’.

Theater aan de Rijn - Willem Diehlprijs 2017 Fotograaf Eve Hopkins

Theater aan de Rijn. Foto Eve Hopkins

‘Het Theater aan de Rijn is heel mooi ontworpen, waarbij vanuit een integrale visie goed is gedacht aan klimaat, akoestiek, materiaalkeuze, gebruik en verblijf. Het heeft een architectonische kwaliteit wars van esthetische opsmuk die prijzenswaardig is. Een voorbeeldige omgang met erfgoed en een goed begrip van het DNA van het gebouw en de plek hebben hier tot een kraakheldere oplossing geleid. De integere ontwerp-ingreep is fysiek weliswaar beperkt, maar heeft een grote impact op het (culturele) verblijfsklimaat in de binnenstad. Het Theater aan de Rijn heeft door de positie die het nu inneemt een enorme potentie naar de stad toe’, aldus de jury.

Nominatie Willem_Diehlprijs

Bellevue. Foto: Alliander

Runner-Up

Runner up was ‘Bellevue’, het hoofdkantoor van Alliander, dat opvalt door de radicale aard van aanpak vanuit een inspirerende visie op duurzaamheid. De jury was ronduit geïmponeerd door dit vernieuwende concept en de consequentie waarmee dit is uitgevoerd. Ook was er lof voor de winnaar van de publieksprijs vanwege de publieke toegankelijkheid van dit voor Arnhem zo belangrijke monument.

Willem Diehlprijs

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de zesde keer de Willem Diehlprijs. De prijs, vernoemd naar de vermaarde architect van markante monumenten als Luxor en het Vestagebouw, is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonisch erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren: De Transformatie, Paleis op de Heuvel, de Schouwburg, het Stadhuis en Bar Florian. Voor deze editie konden projecten genomineerd worden die in 2015-2016 zijn opgeleverd. Uit de acht genomineerde projecten heeft de vakjury van de Willem Diehlprijs 2017, bestaande uit architectuurhistoricus Pieter-Matthijs Gijsbers, restauratiearchitect Job Roos en erfgoedconsulent Elyze Storms-Smeets, een winnaar gekozen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels